Curtea Constituţională a Thailandei l-a suspendat, miercuri, pe premierul Prayut Chan-O-Cha, după ce mandatul său de opt ani stabilit de Constituţie a expirat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ar putea dura câteva săptămâni până va fi rezolvată această problemă juridică, care a deschis o criză politică în capitala Bangkok, unde au avut loc demonstraţii marţi.

Deputaţi din opoziţie, profesori, sindicate studenţeşti au cerut demisia lui Prayut Chan-O-Cha, care, potrivit acestora, a atins limita mandatului de opt ani stabilită în Constituţia din 2017.

Însă, pentru susţinătorii săi, două interpretări ale Constituţiei i-ar putea permite fostului general în vârstă de 68 de ani, numit prim-ministru de către rege la 24 august 2014 în urma unei lovituri de stat, să rămână în funcţie cel puţin până la alegerile generale programate pentru martie 2023.

”Lăsaţi Curtea Constituţională să decidă”, a declarat Prayut Chan-O-Cha săptămâna trecută. Curtea Constituţională şi-a început oficial examinarea miercuri.

Prim-ministrul adjunct şi numărul doi în guvern Prawit Wongsuwan, în vârstă de 77 de ani, va servi ca premier interimar.

”Generalul Prawit Wongsuwan va fi premier interimar pentru că este primul pe lista de succesiune a vicepremierilor”, a declarat Wissanu Krea-ngam, de asemenea viceprim-ministru, reporterilor.

”Actualul guvern îşi va continua activitatea în mod normal, pentru că generalul Prayut nu a fost demis din postul său, ci doar suspendat”, a continuat liderul, amintind că Prayut Chan-O-Cha va continua să facă parte din în guvern în calitate de ministru al Apărării, o funcţie pe care a deţinut-o pe lângă cea de premier.

Dacă anunţul acestei suspendări este o surpriză, experţii chestionaţi de AFP se aşteaptă să vadă Curtea decizând în favoarea lui Prayut Chan-O-Cha, care a rezistat tuturor crizelor din 2014, în special demonstraţiilor pro-democraţie din 2020.

De marţi, containerele amplasate de autorităţi au blocat drumul care duce la casa guvernamentală din Bangkok, unde peste o sută de persoane au cerut demisia premierului.

Suspendarea ar putea schimba rezultatele alegerilor generale din 2023. Fost general precum Prayut Chan-O-Cha, căruia îi este foarte apropiat, Prawit Wongsuwan este şi liderul Palang Pracharat, principalul partid de guvernământ.

Prawit Wongsuwan a fost implicat într-un scandal în 2018 care a scos la iveală ceasuri de lux în valoare de peste un milion de euro nedeclarate în activele sale. Ulterior, el a fost scutit de suspiciuni de corupţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.