Magistraţii Curţii Contituţionale au anunţat joi după-amiază anularea unei interdicţii anterioare privind coridele din Catalonia. Decizia magistraţilor este una controversată şi ar putea să ducă la escaladarea tensiunilor dintre executivul spaniol şi regiunea separatistă, iar noi conflicte riscă să apară între activiştii pentru drepturile animalelor şi adepţii tradiţiei spaniole a luptelor cu tauri, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea Constituţională de la Madrid a susţinut în motivarea deciziei că luptele cu tauri reprezintă o parte a moştenirii culturale, iar o legislaţie privind interzicerea acestei tradiţii este de competenţa executivului central şi nu poate fi implementată pe cont propriu de o regiune semi-autonomă.

În acest sens, interdicţia privind coridele de pe teritoriul catalan a fost declarată ”neconstituţională şi neavenită”.

În 2010, legislativul regional catalan a decis prin vot să interzică luptele cu tauri începând de la 1 ianuarie 2012. Decizia legislativului regional a fost luată după ce organizaţiile pentru drepturile animalelor au reuşit să strângă cele 180.000 de semnături necesare pentru declanşarea unei dezbateri publice.

Catalonia a devenit prima regiune spaniolă continentală care să interzică tradiţia. Insulele Canare au impus o interdicţie privind luptele cu tauri încă din 1991.

Criticii au susţinut în urmă cu patru ani că interdicţia coridelor depăşeste problema drepturilor animalelor. Pentru Catalonia, interdicţia coridelor a avut o mare însemnătate politică în încercarea de a se distanţa de Madrid. Regiunea are de altfel propria limbă şi un simţ puternic al identităţii.

În acest sens, anularea interdicţiei riscă să crească rapid tensiunile dintre Madrid şi Catalonia. Guvernul regional face deja paşi importanţi în cauza separatistă, iar un referendum privind independenţa Cataloniei faţă de Spania a fost anunţat pentru anul viitor.

Dezbaterea privind interdicţia luptelor cu tauri nu a atins doar sensibilităţile regionale spaniole. Coridele au atras de-a lungul anilor nenumărate controverse şi proteste în Spania.

Două regiuni spaniole au interzis în această vară uciderea taurilor în timpul festivalurilor de stradă. De asemenea, alte oraşe au implementat măsuri împotriva coridelor.

În A Coruna, autorităţile locale au renunţat la festivalul anual de lupte cu tauri, precum şi la cursa tradiţională cu tauri pe străzile oraşului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.