În Egipt, homosexualitatea este puternic stigmatizată şi există de mult timp acuzaţii potrivit cărora poliţia vânează persoanele LGBT pe internet. Acum, BBC News a văzut dovezi ale modului în care autorităţile se folosesc de aplicaţiile de dating şi de socializare pentru a face acest lucru, relatează Ahmed Shihab-Eldin, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Egipt nu există o lege explicită împotriva homosexualităţii, dar ancheta noastră a constatat că infracţiunea de "desfrânare" - o lege privind munca sexuală - este folosită pentru a incrimina comunitatea LGBT. Transcrierile prezentate în rapoartele de arestare ale poliţiei arată modul în care ofiţerii se prezintă online pentru a căuta - şi, în unele cazuri, se presupune că fabrică dovezi împotriva persoanelor LGBT care caută întâlniri online.

Acestea dezvăluie modul în care poliţiştii iniţiază conversaţii prin SMS cu ţintele lor. Egiptul este unul dintre cei mai importanţi aliaţi occidentali din punct de vedere strategic în Orientul Mijlociu şi primeşte în fiecare an miliarde de dolari din partea SUA şi a UE. Aproximativ o jumătate de milion de turişti britanici vizitează anual ţara, iar Marea Britanie instruieşte forţele de poliţie egiptene, prin intermediul ONU.

Într-o conversaţie prin SMS între un ofiţer de poliţie sub acoperire şi o persoană care folosea aplicaţia de socializare şi de întâlniri WhosHere, ofiţerul pare să facă presiuni asupra utilizatorului aplicaţiei pentru a se întâlni în persoană - persoana respectivă a fost arestată ulterior. În Egipt, este extrem de dificil pentru persoanele LGBT să se întâlnească în mod deschis cu potenţiali parteneri în public, aşa că aplicaţiile de dating sunt o modalitate populară de a face a

cest lucru. Însă simpla utilizare a aplicaţiilor - indiferent de sexualitatea dumneavoastră - poate fi motiv de arestare pe baza legilor privind incitarea la desfrânare sau la moralitate publică din Egipt. Nu doar egiptenii sunt vizaţi. Într-o transcriere, poliţia descrie identificarea unui străin, pe care îl vom numi Matt, pe populara aplicaţie de întâlniri gay Grindr.

Un informator al poliţiei a intrat apoi în conversaţie cu Matt şi - se spune în transcriere - Matt "şi-a recunoscut perversiunea, dorinţa de a se implica în desfrâu pe gratis şi a trimis poze cu el însuşi şi cu corpul său". Matt a declarat pentru BBC că a fost ulterior arestat, acuzat de "desfrânare" şi, în cele din urmă, deportat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.