Secretarul de stat american Antony Blinken, care a venit joi în Israel în semn de solidaritate, a declarat, în conferinţa de presă susţinută alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, că "Israelul are dreptul să se apere", dar a adăugat că în acelaşi timp contează şi cum face Israelul acest lucru, o aluzie la controversa stârnită de faptul că atacurile aeriene israeliene ucid civili palestinieni în Gaza, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ştim că Hamas nu reprezintă poporul palestinian", a spus Blinken, adăugând că gruparea militantă conduce Fâşia Gaza în mod represiv. De asemenea, şeful diplomaţiei americane a spus că este de acord cu premierul Netanyahu care a afirmat că Hamas este "ca ISIS".

"Oricine doreşte pace şi dreptate trebuie să condamne domnia terorii a Hamas", a declarat Blinken. "Hamas are o singură agendă - să distrugă Israelul şi să ucidă evrei", a arătat secretarul de stat american.

Cu toate acestea, el a avertizat că trebuie luate măsuri de precauţie pentru a evita rănirea civililor de orice naţionalitate.

"Israelul are dreptul să se apere", a spus Blinken, dar a adăugat: "Contează cum face Israelul acest lucru".

"De aceea este atât de important să se ia toate măsurile de precauţie posibile pentru a evita rănirea civililor şi de aceea deplângem pierderea fiecărei vieţi civile", a arătat Blinken. "Au fost ucişi civili de orice credinţă, de orice naţionalitate", a continuat el.

25 DE AMERICANI UCIŞI ÎN ISRAEL

Bilanţul americanilor ucişi în Israel a crescut la cel puţin 25 de persoane, a anunţat Antony Blinken. "În mod tragic, numărul de vieţi nevinovate luate de atacurile odioase ale Hamas continuă să crească. Ştim acum că cel puţin 25 de cetăţeni americani au fost ucişi", a declarat Blinken la Tel Aviv.

Miercuri, Departamentul de Stat confirmase moartea a cel puţin 22 de americani.

Secretarul de stat american a mai spus că a venit în Israel în calitate de oficial american, dar şi "ca evreu".

După ce a aterizat la Tel Aviv, ajuns în biroul lui Netanyahu, Blinken a dat mâna cu premierul israelian şi i-a spus: "Suntem aici, nu plecăm nicăieri", au arătat imaginile transmise de televiziuni.

"Înţeleg la nivel personal" ce înseamnă masacrele Hamas, a declarat ulterior Blinken, arătând că s-a întors în Israel în timpul unui moment "incredibil de dificil" pentru întreaga lume. 

"Îmi este imposibil să mă uit la fotografiile familiilor ucise şi să nu mă gândesc la propriii mei copii", a mărturisit el. "Bebeluşi măcelăriţi, cadavre profanate, tineri arşi de vii, femei violate, părinţi executaţi în faţa copiilor lor, copii în faţa părinţilor lor. Cum putem măcar să înţelegem asta?", s-a întrebat retoric şeful diplomaţiei de la Washington lăudând totodată curajul cetăţenilor israelieni.

CE URMĂREŞTE BLINKEN ÎN TURNEUL SĂU DIPLOMATIC

Diplomatul de top al Americii l-a asigurat pe premierul israelian Benyamin Netanyahu de sprijinul Washingtonului. Blinken a menţionat totodată că mai multe arme americane "sunt pe drum". America va fi întotdeauna prezentă pentru a ajuta Israelul, a arătat Blinken. "Mesajul pe care îl aduc Israelului este următorul - poate că sunteţi suficient de puternici pe cont propriu pentru a vă apăra, dar atât timp cât America există, nu va trebui niciodată, niciodată, să fiţi singuri",a spus Antony Blinken, citat de CNN.

Turneul lui Blinken în Orientul Mijlociu are ca scop să împiedice extinderea conflictului cu militanţii palestinieni din Hamas, în condiţiile în care Israelul a declanşat cea mai puternică campanie de bombardamente din istoria de 75 de ani a conflictului cu palestinienii, promiţând să anihileze Hamas - care conduce în Fâşia Gaza - ca răzbunare pentru atacurile din weekend ale militanţilor grupării. O ofensivă terestră a Israelului în Gaza este considerată, de asemenea, iminentă.

Diplomatul Washingtonului va încerca, totodată, să contribuie la eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas, unii dintre ei presupuşi a fi americani, şi să avanseze discuţiile cu israelienii şi egiptenii privind asigurarea unui coridor de siguranţă pentru evacuarea civililor din Gaza înainte de o posibilă invazie terestră israeliană.

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, care a vorbit cu reporterii sub protecţia anonimatului, a declarat că Washingtonul lucrează pentru a avansa discuţiile privind asigurarea unei treceri sigure pentru civili, inclusiv pentru americanii din Gaza. "Există o comunitate de aproximativ 500-600 de americani palestinieni, mai mult sau mai puţin, care locuiesc în Gaza. Unii dintre ei vor să plece şi lucrăm pentru a organiza o trecere sigură", a declarat oficialul, citat de Reuters.

Totodată, călătoria lui Blinken urmăreşte să trimită un mesaj de descurajare Iranului, care sprijină Hamas, pentru a nu se implica în conflict.

După Israel, Blinken se va îndrepta spre Iordania pentru a se întâlni cu regele Abdullah şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Este probabil ca el să-şi continue turneul şi spre alte ţări arabe, spun oficialii americani, fără a preciza care.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.