Guvernul cubanez supune duminică unui referendum Constituţia ţării, sperând să obţină astfel un plebiscit în favoarea socialismului, în timp ce cel mai aproiat aliat al său, Venezuela, se află în haos, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizat de Washington, la fel ca Nicolas Maduro, preşedintele Miguel Diaz-Canel a continuat, în ultimele zile, să lege votul de grava criză politică ce zguduie Caracasul.

”Cuba se ridică şi spune Da Constituţiei şi îşi confirmă susţinerea faţă de Revoluţia bolivariană şi faţă de preşedintele Nicolas Maduro”, a scris el pe Twitter.

Peste opt milioane de cubanezi sunt aşteptaţi în secţiile de votare, de la ora locală 7.00 (14.00, ora României) şi până la ora locală 18.00 (luni, 1.00, ora României), iar primele rezultate urmează să fie cunoscute luni după-amiaza.

La fel ca şi Constituţia din 1976 pe care urmează să o înlocuiască, textul insistă asupra caracterului ”irevocabil” al socialismului, în vigoare în Cuba de la Revoluţia din 1959 şi devenit inamicul jurat al lui Donald Trump pe continentul american.

Trump a sat asigurări că ”zilele comunismului sunt numărate în Venezuela, însă şi în Nicaragua şi Cuba”, şi a promis că Statele Unite nu vor fi ”niciodată o ţară socialistă”.

STINDARDUL SOCIALISMULUI

Însă, la mai puţin de 200 de kilometri de coastele americane, noua Constituţie cubaneză nu schimbă caracterul unic al Partidului Comunist şi reafirmă că ”fiinţa umană nu-şi atinge demnitatea deplină decât în socialism şi comunism”.

Reforma vizează mai întâi să adapteze textul fundamental la deschiderea economică a insulei, care le permite din 2008 particularilor să se lanseze în activităţi private - în prezent 591.000, adică 13% din forţa de muncă.

Noua Constituţie recunoaşte astfel piaţa, proprietatea privată şi investiţiile străine ca necesare, într-o economie înceată, subminată de penurii.

Însă dezbaterea politică pare aproape să eclipseze aceste consideraţii. Îngrijorată de furtuna care-l ameninţă pe Maduro, Cuba a hotărât să-şi agite reforma constituţională ca pe un stindard al socialismului, în apărarea aliatului său.

”Venezuela nu este singură. Nu vă atingeţi de Venezuela”, dă asigurări preşedinele Diaz-Canel, pentru care un vot de ”da” în favoarea Constituţiei este ”un vot pentru socialism, pentru patrie şi revoluţie”, dar şi un răspuns la ameninţările cu sancţiuni ale lui Trump la adresa Havanei.

Politologul Carlos Alzugaray consideră că agresivitatea preşedintelui american ”a fost o bună propagandă pentru «da» (...). Sunt mulţi oameni, văzându-i vorbind, care vor vota «da» pentru a apăra independenţa în faţa ameninţării americane”.

Guvernul cubanez nu-şi precupeţeşte de altfel eforturile, de mai multe săptămâni, în campania sa în favoarea ”da” (#YoVotoSi), omniprezentă pe reţele de socializare, la televiziune şi pe autobuze şi magazine de pe insulă.

”OPORTUNITATEA DE A SPUNE NU”

Opoziţia, care îndeamnă în general al abţinere sau la vot nul, pledează de această dată în favoarea unui mare ”nu”.

”Este evident că acest «nu» răsunător merge dincolo de un «nu» spus Constituţiei, este un «nu» spus regimului care caută să se menţină la putere”, declară pentru AFP disidentul Jose Daniel Ferrer.

Buletinul de vot oferă o alegere între două căsuţe - ”da” şi ”nu” - ca răspuns la întrebarea ”Ratificaţi noua Constituţie a Republicii?”.

”Două opţiuni - una favorizează regimul, iar cealaltă reprezintă unica oportunitate a poporului, de ani de zile, de a-i spune nu”, tranşează opozantul.

Criticat de Biserica Catolică din cauza ”ideologiei unice”, centrate pe socialism, textul a fost respins de o parte a cubanezilor pe Internet, mai uşor accesibil, după instalarea în decembrie a unei reţele 3G.

Însă sloganul #YoVotoNo este amplu împărtăşit pe reţele de socializare. El este greu de văzut în altă parte. Este absent din spaţiul public şi este chiar cenzurat în SMS-uri, a putut să verifice AFP.

În 1976, Constituţia a fost validată cu 97,7% din voturi prin referendum. Anul acesta, Carlos Alzugaray mizează mai degrabă pe ”70 până la 80%”. ”Societatea s-a schimbat, iar această schimbare se va reflecta în vot”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.