Comisia Europeană a anunţat miercuri că a declanşat o procedură fără precedent împotriva Poloniei, care poate conduce la privarea ţării de drepturile de vot în cadrul Uniunii Europene, din cauza refuzului Varşoviei de a modifica reforme judiciare controversate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Executivul european ”a conchis astăzi (miercuri) că există un risc clar al unei încălcări grave a statului de drept în Polonia”, a anunţat acesta într-un comunicat, precizând că a declanşat, în consecinţă, Articolul 7 al Tratatului UE, care nu a mai fost utilizat vreodată.

”Cu inima grea, am activat Articolul 7”, a declarat în faţa presei vicepreşedintele Comisiei Frans Timmermans.

”Însă faptele nu ne dau de ales, nu avem altă opţiune”, a adăugat el.

Această măsură poate conduce, la capătul unei proceduri complexe şi care nu a mai fost utilizată vreodată, la o suspendare a drepturilor de vot în cadrul Consiliului European, instanţa care regrupează cele 28 de state membre, în cazul unei ”încălcări grave” a statului de drept 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.