Poliţiştii şi militarii sunt, de mai mulţi ani, ţinte privilegiate ale atacurilor, cel mai adesea comise în jumele jihadului, scrie AFP, prezentând o cronologie a celor mai recent astfel de atentate şi proiecte de atentate din ultimii doi ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

- 2017 -

- 5 august: un bărbat de 19 ani, înarmat cu un cuţit, a lovit un agent de securitate la Turnul Eiffel, strigând “Allah Akbar”. El a declarat că a vrut să “comită un atentat vizând un militar” şi că a ţinut legătura cu gruparea Statul Islamic. El este internat la psihiatrie.

- 19 iunie: un bărbat în vârstă de 31 de ani, care jurase credinţă Statului Islamic, a lovit cu maşina o dubă a Jandarmeriei, pe Chapmps Elysee. El a murit într-un incendiu în maşina sa, în care avea două butelii cu gaz, arme şi muniţie.

- 6 iunie: un algerian de 40 de ani, care s-a declarat “soldat al Califatului”, a atacat un poliţist cu lovituri de ciocan, în faţa Notre-Dame, din Paris. El a strigat “Pentru Siria”, înainte de a fi rănit de un foc de armă de autoapărare.

- 20 aprilie: un poliţist a fost ucis, iar alţi doi au fost răniţi pe Champs-Elysee, de un francez de 39 de ani, care a fost ucis. Atentatul a fost revendicat de Statul Islamic.

- 18 martie: un bărbat de 39 de ani a fost ucis de forţele de securitate pe Aeroportul Orly-Sud, la sud de Paris, după ce a atacat o patrulă militară. Agresorul a atacat femei militar strigând ”Depuneţi armele, sunt aici ca să mor prin Allah. Oricum vor exista morţi”, potrivit procurorului Republicii de la Paris François Molins. Atacul nu a fost revendicat.

- 3 februarie: un bărbat înarmat cu o macetă în fiecare mână a năvălit asupra unui grup de patru militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle care patrulau la Carrousel, la Luvru, în Paris, strigând ”Allah Akbar”. Atacatorul, un egiptean în vârstă de 29 de ani, a fost rănit grav la abdomen de focuri de ripostă, după ce un militar a fost rănit la cap.

- 2016 –

- 13 iunie: un poliţist a fost ucis cu mai multe lovituri de cuţit, seara, în faţa locuinţei sale, la Magnanville, în apropiere de Paris. Atacatorul s-a baricadat în casă, după care a fost ucis de forţa de intervenţie RAID, care a descoperit cadavrul partenerei poliţistului şi pe fiul cuplului, în vârstă de trei ani, nevătămat. Bărbatul s-a declarat din Statul Islamic, iar o agenţie apropiată organizaţiei jihadiste l-a prezintat drept un ”combatant al Statului Islamic”.

- - 7 ianuarie: un bărbat înarmat cu un topor şi o falsă centură de explozibili a fost ucis după ce a strigat ”Allah Akbar”, în timp ce se apropia de un comisariat din Arondismentul al XVIII-lea din Paris. El avea asupra sa o notă scrisă de mână de revendicare, în arabă, în care îi jura credinţă liderului Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi.

- 1 ianuarie: un bărbat fără legătură stabilită cu mişcarea islamistă, loveşte cu maşina patru militari din operaţiunea Sentinelle, desfăşuraţi în faţa Marii Moschei din Valence. Un soldat a fost rănit uşor la picior, iar agresorul a fost rănit de forţele de ordine.

- 2015 –

- 15 şi 16 decembrie: doi francezi în vârstă de douăzeci şi ceva de ani au fost arestaţi la Orléans, iar unul dintre ei a recunoscut că a plănuit un atac împotriva unor militari, jandarmi sau poliţişti, având contacte cu un francez jihadist aflat în Siria.

- 10 noiembrie: Autorităţile au anunţat arestarea, pe 29 octombrie, a unui bărbat în vârstă de 25 de ani, inculpat pe 2 noiembrie pentru asociere de răufăcători în legătură cu o întreprindere teroristă. Supravegheat de un an, el a încercat să-şi procure material în vederea unui plan de atac împotriva unor militari din Marină, la Toulon (sud).

- 13 iulie: patru tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani, inclusiv un fost militar, suspectaţi că pregăteau un atac asupra taberei militare Fort Béar de la Port-Vendres (sud) unde voiau să filmeze decapitarea unui ofiţer, în numele jihadului, au fost arestaţi. Cel mai tânăr a fost eliberat. Ceilalţi trei s-au declarat parte a Statului Islamic.

- 3 februarie: trei militari aflaţi în post în faţa unui centru comunitar evreiesc, au fost agresaţi cu cuţitul la Nisa. Moussa Coulibaly, originar din Mantes-la-Jolie, în apropiere de Paris, a fost arestat. El şi-a exprimat, în arest, ura faţă de Franţa, poliţie, militari şi evrei.

- 8 ianuarie: Amédy Coulibaly, cu probleme cu justiţia şi islamist, a ucis o poliţistă municipală la Montrouge - periferia Parisului -, după care a luat ostatici, a doua zi, clienţi şi angajaţi ai unui supermarket cu specific evreiesc din Paris şi i-a ucis pe patru dintre ei. El a fost omorât câteva ore mai târziu de poliţişti, aproape simultan cu fraţii Chérif şi Saïd Kouachi, autorii atacului armat de pe 7 ianuarie de la sediul săptămânalului satiric Charlie Hebdo, la Paris, soldat cu 12 morţi, inclusiv doi poliţişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.