Cincisprezece susţinători ai Moqtada al-Sadr au fost împuşcaţi, luni, în Zona Verde din Bagdad, scena violenţelor de la anunţul de către liderul şiit a "retragerii sale definitive" din politică, potrivit unui nou raport furnizat de surse medicale pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproximativ 350 de manifestanţi au fost, de asemenea, răniţi - unii împuşcaţi, alţii prin inhalarea de gaze lacrimogene - în haosul care a zguduit Zona Verde, un perimetru ultrasecurizat din centrul capitalei irakiene, unde se află instituţiile guvernelor şi ambasadelor.

Seara târziu, din acest perimetru ultrasecurizat care găzduieşte ministere şi ambasade s-au auzit focuri puternice de arme automate şi explozii.

 

Potrivit unei surse de securitate, Brigăzile Păcii, un grup armat aflat sub ordinele lui Moqtada al-Sadr, vizau Zona Verde din exterior. Înăuntru se aflau forţele speciale ale armatei şi o unitate a lui Hachd al-Chaabi, foşti paramilitari pro-irani integraţi în forţele irakiene, care ripostau.

Irakul se află într-un impas politic de la alegerile legislative din octombrie 2021, dar situaţia a degenerat brutal luni când mii de susţinători ai Moqtada al-Sadr au invadat Palatul Republicii unde se află Consiliul de Miniştri, în Zona Verde.

În timp ce sadriştii invadau birourile, forţele de securitate au încercat să disperseze alţi demonstranţi cu gaze lacrimogene la intrările în Zona Verde, a declarat pentru AFP o sursă de securitate.

Cincisprezece susţinători ai Moqtada al-Sadr, foarte influenţi într-o parte a comunităţii şiite, au fost împuşcaţi şi alţi 350 au fost răniţi în cursul zilei, au declarat pentru AFP surse medicale, fără alte detalii despre circumstanţe. Unii răniţi au fost împuşcaţi, alţii au inhalat gaze lacrimogene.

La Washington, Casa Albă a considerat situaţia "îngrijorătoare" şi a cerut calm şi dialog. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut "reţinere" şi tuturor părţilor "să ia măsuri imediate pentru a detensiona situaţia".

Dar haosul s-a extins în alte regiuni irakiene: în provincia Zi Qar (sud), sadriştii au invadat sediul guvernoratului şi au intrat în clădiri oficiale din Nassiriyah, potrivit unui jurnalist AFP.

Sediul guvernoratului Babilonului (centru), în oraşul Hilla, a fost ocupat şi de susţinătorii lui Moqtada al-Sadr, au declarat martori pentru AFP.

De aproape un an, baronii politici nu au reuşit să se pună de acord cu privire la numele unui nou prim-ministru. Prin urmare, Irakul nu are nici guvern nou, nici preşedinte de la alegerile legislative.

Pentru a ieşi din criză, Moqtada al-Sadr şi Cadrul de Coordonare sunt de acord asupra unui punct: sunt necesare noi alegeri anticipate. Dar dacă Moqtada al-Sadr insistă să dizolve mai întâi parlamentul, rivalii săi vor mai întâi să numească un guvern.

La rândul său, Moqtada al-Sadr a "anunţat greva foamei, până la sfârşitul violenţelor", a indicat un lider al curentului sadrist pe reţelele de socializare.

Câştigând alegerile legislative cu 73 de locuri (din 329), dar incapabil să formeze o majoritate, el le-a cerut deputaţilor să demisioneze în iunie, pretinzând că vrea să "reformeze" sistemul şi să pună capăt "corupţiei".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.