Cristina Gherasimov, proaspăt desemnată în funcţia de ministru pentru Afaceri Europene, va fi negociatorul-şef pentru Republica Moldova în procesul de aderare la UE, anunţă newsmaker.md, care îl citează pe premierul Dorin Recean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vom avea nou membru al Guvernului: ministra pentru Afaceri Europene Cristina Gherasimov, care va fi şi negociatorul-şef pentru Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană”, a spus premierul.

La 24 ianuarie, Nicu Popescu a demisionat din funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. În aceiaşi zi, Cabinetul de miniştri l-a desemnat pe Mihail Popşoi ministru de Externe, iar pe Cristina Gherasimov – minsitru pentru Afaceri Europene. Cristina Gherasimov va fi ministru fără portofoliu. Acest lucru înseamnă că în cadrul Guvernului Republicii Moldova nu va fi constituit un nou minister, iar Gherasimov va conduce Biroul pentru integrare europeană.

Potrivit CV-ului său, Cristina Gherasimov, în vârstă de 40 de ani, a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii de Stat din Moldova. Ulterior, a făcut un master la Universitatea Wroclaw din Polonia şi încă unul la Institutul European pentru Studii Internaţionale Avansate. De asemenea, a făcut doctoratul în Ştiinţe Politice la Universitatea Rutgers din SUA.

De-a lungul anilor, Cristina Gherasimov a deţinut mai multe funcţii în instituţii internaţionale şi la Universitatea Rurgers. În perioada ianuarie - octombrie 2021 a activat în calitate de consilier al preşedintei Maia Sandu în domeniul politicii externe, iar între anii 2023 – 2024 a fost consilier prezidenţial pe politică externă şi integrarea europeană. Devenise secretar de stat în MAEIE în decembrie 2023.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.