Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare pentru doi comandanţi ruşi de rang înalt, generalul Serghei Ivanovici Kobilaş şi amiralul Viktor Nikolaevici Sokolov, pentru presupuse crime de război în Ucraina, a anunţat marţi CPI într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CPI, care are sediul la Haga, a precizat că "există motive rezonabile de a crede că cei doi suspecţi poartă responsabilitatea pentru loviturile cu rachete efectuate de forţele aflate sub comanda lor împotriva infrastructurii electrice ucrainene cel puţin din 10 octombrie 2022 până cel puţin la 9 martie 2023".

Curtea a adăugat că prejudiciile şi daunele civile accidentale cauzate de aceste atacuri au fost în mod clar excesive faţă de orice avantaj militar aşteptat.

Procurorii ucraineni investigau deja posibile crime de război după o campanie de iarnă de lovituri aeriene asupra infrastructurii energetice şi de utilităţi din Ucraina.

Rusia neagă că a vizat în mod deliberat infrastructura civilă din Ucraina, afirmând că toate atacurile sale au ca scop reducerea capacităţii de luptă a Kievului.

În martie 2023, CPI a emis mandate de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru un presupus plan de deportare a copiilor ucraineni în Rusia, fapte asimilabile crimelor de război. În replică, Moscova, care nu recunoaşte autoritatea CPI, a emis un mandat de căutare a procurorului-şef al instanţei internaţionale, Karim Khan.

General locotenentul Serghei Kobilash este comandantul forţelor aeriene cu rază lungă de acţiune.

În ceea ce-l priveşte pe amiralul Viktor Sokolov,  bloggeri militari ruşi şi un fost consilier al Kremlinului au spus luna trecută că Moscova l-ar fi demis din funcţia de comandant al flotei sale de la Marea Neagră, la o zi după ce Ucraina a revendicat distrugerea unei nave ruse de război de mari dimensiuni, Ţezar Kunikov. Nu a existat însă o confirmare oficială a demiterii amiralului Viktor Sokolov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.