"Corpul meu, alegerea mea": mii de persoane au manifestat, vineri seară, la New York şi Boston, strigându-şi furia după decizia privind avortul a Curţii Supreme a Statelor Unite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtând eşarfe verzi şi ţinând pancarte în timp ce mărşăluiau între două pieţe cunoscute din Manhattan, majoritatea tinerelor au cerut ca drepturile lor de a-şi controla corpurile să fie respectate.

"Este o nebunie! Ne-am întors cu 100 de ani înapoi (…) Este o nebunie că trebuie să continuăm să luptăm pentru asta”, a protestat Brandy Michaud, la New York. De asemenea, conform AFP, Wendy Erhardt a spus că a considerat "scandaloasă” schimbarea istorică a Curţii Supreme: "Am 50 de ani, sunt atât de recunoscătoare femeilor în vârstă şi nu mi-am imaginat niciodată că trebuie să-mi fac griji că pierd un drept fundamental".

Între bannerele improvizate şi sloganurile scrise în grabă pe carton sau coli de hârtie, furia şi neputinţa tinerei generaţii erau clar perceptibile între Union Square şi Washington Square, în centrul Manhattanului.

Prezentă la demonstraţie, guvernatorul democrat al statului New York Kathy Hochul, care a fost prima vineri dimineaţă care a denunţat "luarea drepturilor a milioane de femei americane”, a acuzat Curtea Supremă că este "cea mai reacţionară, probabil, de istoria neamului nostru”. „Vom contraataca. Drepturile sunt garantate aici, în statul New York (…) Este un sanctuar pentru femeile din alte state conservatoare care vor să facă avort", a spus ea.

Până vineri seara, cel puţin şapte state republicane şi conservatoare au interzis deja avortul: Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, Oklahoma şi Dakota de Sud.

În schimb, state conduse de democraţi precum New York, California, Oregon şi statul Washington s-au angajat să fie „sanctuare” pentru avort. Kathy Hocul a anunţat fonduri de 35 de milioane de dolari pentru finanţarea asistenţei medicale pentru avorturi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.