Nimeni nu trebuie să se atingă de Lenin - preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că trupul revoluţionarului bolşevic, conservat într-un mausoleu în Piaţa Roşie, la Moscova, nu trebuie mutat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După mine, nu trebuie atins. Cel puţin atât timp cât viaţa şi destinul multor oameni rămân legate de el (...) şi legate de succesele trecutului, de anii sovietici”, a declarat Vladimir Putin, întrebat despre acest subiect în conferinţa sa de presă anuală.

Problema Mausoleului lui Vladimir Ilici Lenin, inaugurat după moartea acestuia în 1924, este foarte controversată în Rusia, unde Partidul Comunist este principala formaţiune din opoziţie în Parlament.

Potrivit unui sondaj realizat de Centrul VTsIOM din 2017, peste 60% dintre ruşi cred că trupul primului lider sovietic este necesar să fie mutat şi înmormântat.

Joi, Putin a criticat politica lui Lenin după Revoluţia din 1917, apreciind că el ”nu a fost un om de stat, ci un revoluţionar”.

În contextul în care Guvernul ţarist era ”foarte centralizat şi unit”, în opinia lui Putin, Lenin a propus ”o confederaţie cu dreptul de a ieşi din ea”, în care diversele popoare din ţară erau alocate anumitor teritorii.

”Însă repartizarea acestor teritorii nu corespundea întotdeana locurilor de viaţă tradiţionale ale acestor popoare”, a declarat Putin, precizând că această politică a creat ”peste 2.000 de puncte problematice” - care persistă în prezent - ”în toată fosta URSS şi în Rusia”.

Vladimir Putin şi-a exprimat de asemenea regretul faţă de faptul că, în timpul Uniunii Sovietice, viitorul ţării a fost legat numai de Partidul Comunist.

”Partidul a început să se prăbuşească, iar ţara a căzut odată cu el (...). A fost o eroare fundamentală în cosntrucţia statului”, a declarat Putin, referindu-se la descompunerea URSS la sfârşitul anilor '80.

Liderul de la Kremlin a criticat, de asemenea, adoptarea de către Parlamentul European (PE) a unei rezoluţii privind ”memoria europeană”, care pune pe picior de egalitate comunismul şi nazismul.

”Putem arunca anatema asupra stalinismului (...). Dar să punem URSS şi Germania nazistă pe acelaşi plan?”, şi-a exprimat indignarea Putin, care a criticat o rezoluţie ”total incorectă”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.