Presa nord-coreeană de stat laudă duminică ”puterea invincibilă” a forţelor armate, cu o zi înaintea marcării a 90 de ani de înfiinţarea Armatei Populare Revoluţionare, cu ocazia căreia unii analişti preconizează o demonstraţie de forţă a regimului lui Kim Jong Un, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nordul marcheză luni 90 de ani de la înfiinţarea Armatei Populare Revoluţionare, după ce a efectuat, de la începutul acestui an, o serie-record de teste de armament - inclusiv prima lansare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) din ultimii cinci ani.

Statele Unite şi Coreea de Sud anunţă că au observat o intensficare recentă a activităţii în principala instalaţie de teste nucleare a Nordului şi nu exclud ca Phenianul să testeze în curând o bombă atomică, pentru prima oară dn 2017.

”Forţele noastre revoluţionare au dobândit o putere invincibilă, pe care lumea nu o poate ignora”, trâmbiţeză duminică agenţia oficială nord-coreenă de presă KCNA.

KCNA laudă ”ideologia militară genială, excelenta comandă militară, curajul şi tupeul fără precedent” ale lui Kim Jong Un.

”Tot poporul ţării contemplă adânc istoria celor 100 de victorii ale forţelor noastre armate revoluţionare”, scrie agenţia, înşirând o listă a faptelor de arme nord-coreene de la Războiul Coreei (1950-1953).

Mulţi se aşteaptau ca Phenianul să facă o demonstraţie de forţă - o defilare militară uriaşă sau un test de armament major - la 15 aprilie, cu ocazia marcării a 110 ani de la naşterea fondatorului Nordului, Kim Il Sung, bunicul lui Kim Jong Un, însă regimul a sărbătorit acest eveniment printr-o simplă defilare civilă.

Însă imagini satelitare surprind, în ultimele zile, pregătiri importante - şi anume mii de militari şi vehicule avansând în formaţie într-o instalaţie de antrenament la Phenian.

”De obicei, trupele părăsesc centrul de antrenament imediat ce parada este pregătită, iar prezenţa lor întăreşte posibilitatea unui eveniment viitor”, precizează un analist de la Stimson Center, Martyn Williams, pe site-ul 38 North, specializat în Coreea de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.