Coreea de Nord şi-a apărat sâmbătă testele cu rachete recente pe care Washingtonul, Seulul şi Tokyo le-au numit ”o ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii”. Drept răspuns, Pheanianul a anunţat că testele sunt ”o măsură de autoapărare regulată şi planificată menită să asigure securitatea ţării şi pacea regională împotriva ameninţărilor militare directe din partea Statelor Unite, care au loc de mai bine de jumătate de an”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Testele cu rachete nord-coreene au fost tot mai dese în ultimele zile. Astfel, Phenianul a lansat şase rachete în mai puţin de două săptămâni, cea mai recentă lansare fiind două rachete balistice joi.

Coreea de Nord a lansat, marţi, o rachetă balistică cu rază intermediară (IRBM) peste Japonia, forţând unii dintre locuitorii arhipelagului să se adăpostească.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
”Lansarea testelor cu rachete (a Coreei de Nord) este o măsură de autoapărare regulată şi planificată menită să asigure securitatea ţării şi pacea regională împotriva ameninţărilor militare directe din partea Statelor Unite, care au loc de mai bine de jumătate de an”, a anunţat agenţia nord-coreeană de aviaţie civilă fără a preciza despre ce lansare este vorba, potrivit agenţiei oficiale KCNA.

Presa de stat a făcut publică declaraţia după ce Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO), care organizează reuniunea anuală la Montreal, a condamnat vineri testele balistice efectuate de Phenian în ultimele luni şi le-a numit un pericol pentru aviaţia civilă.

Phenianul consideră această rezoluţie adoptată de ICAO drept ”o provocare politică a Statelor Unite şi a forţelor sale vasale care vizează subminarea suveranităţii RPDC”.

La rândul lor, Seul, Tokyo şi Washington şi-au intensificat exerciţiile militare comune în ultimele săptămâni şi au efectuat joi noi manevre care au implicat un distrugător al Marinei SUA aparţinând grupului de atac al portavionului USS Ronald Reagan.

Lansările au loc pe fondul unui an record de teste de arme efectuat de către Coreea de Nord, despre care liderul Kim Jong Un a spus că este o putere nucleară ”ireversibilă”, punând capăt posibilităţii negocierilor referitoare la denuclearizare.

Statele Unite au anunţat vineri sancţiuni economice care vizează două persoane şi trei entităţi acuzate că au participat la exportul ilegal de petrol către Coreea de Nord.

Washington, Tokyo şi Seul au participat la o întâlnire trilaterală în aceeaşi zi şi au convenit să ”continue să-şi coordoneze îndeaproape răspunsurile pe termen scurt şi lung, inclusiv cu aliaţii şi partenerii Naţiunilor Unite”, a anunţat Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii într-un comunicat.

Cele mai recente lansări de rachete ale Phenianului ”reprezintă o ameninţare serioasă la adresa păcii şi securităţii în regiune”, se mai arată în comunicat.

Coreea de Nord a emis sâmbătă o nouă declaraţie în care a spus că ”urmăreşte foarte îndeaproape evoluţia extrem de îngrijorătoare a situaţiei actuale”, referindu-se la desfăşurarea portavionului american USS Ronald Reagan în timpul manevrelor comune dintre SUA şi Coreea de Sud, săptămână.

Exerciţiile desfăşurate în comun de Seul şi Washington stârnesc furia Phenianului, regimul nord-coreean considerându-le drept repetiţii pentru o invazie.

Aceste manevre sunt ”extrem de provocatoare şi ameninţătoare”, a scirs KCNA sâmbătă, iar participarea recentă a USS Ronald Reagan este ”un fel de cacealma militară” împotriva ”reacţiei legitime” a Phenianului de a se proteja de ameninţările americane, a adăugat presa de stat.

Analiştii spun că Phenianul a profitat de impasul ONU pentru a efectua teste de armament din ce în ce mai provocatoare. În plus, Seul şi Washingtonul avertizează de luni de zile că Phenianul va efectua un alt test nuclear, probabil după congresul Partidului Comunist Chinez (PCC) din 16 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.