Ministrul de Externe al Coreei de Sud, Park Jin, cere Chinei să joace ”un rol constructiv” în limitarea ameninţărilor Coreei de Nord, după ce Phenianul a lansat în această săptămână o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comentariile au fost făcute vineri, în timpul unei întâlniri cu diplomatul chinez Wang Yi, în marginea unei reuniuni a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) de la Jakarta, unde Park ”a denunţat ferm” lansarea ICBM a Coreei de Nord.

Este un interes comun al Seulului şi Beijingului ca statul Coreea de Nord să oprească provocările şi să revină la dialog, a spus biroul său.

"Ministrul Park... a subliniat că este mai important ca niciodată ca partea chineză să joace un rol constructiv pentru pacea şi stabilitatea peninsulei coreene", a declarat Ministerul de Externe al Seulului într-un comunicat.

De câţiva ani, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a fost împărţit în privinţa modului de a trata Phenianul.

China şi Rusia au spus că mai multe sancţiuni nu vor ajuta la atenuarea tensiunilor, în timp ce Washingtonul acuză Beijingul şi Moscova că încurajează Coreea de Nord, ferind-o de mai multe sancţiuni.

Relaţiile dintre Coreea de Sud şi China s-au înrăutăţit şi de când ambasadorul Chinei a avertizat luna trecută Coreea de Sud să nu facă un pariu greşit când vine vorba de rivalitatea chino-americană.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a înfuriat deja China în aprilie, spunând că problema Taiwanului nu este doar o problemă între China şi Taiwanul guvernat democratic, ci o problemă ”globală”, similară Coreei de Nord.

Beijingul revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său.

”Problema Taiwanului este nucleul intereselor de bază ale Chinei şi se referă la fundamentul politic şi la credinţa de bază a relaţiilor China-Coreea de Sud. Se speră că partea sud-coreeană va respecta principiul unei singure Chine şi îl va gestiona prudent şi corespunzător”, a spus Wang lui Park la întâlnirile ASEAN, potrivit unui raport al Ministerului chinez de Externe, publicat sâmbătă.  

China este dispusă să colaboreze cu Coreea de Sud pentru a reconstrui încrederea reciprocă şi a împinge parteneriatul lor strategic înapoi pe o cale sănătoasă, a spus Wang.

Cele două părţi au făcut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la situaţia din Peninsula Coreeană şi alte probleme internaţionale şi regionale, a declarat Ministerul de Externe al Chinei, fără a oferi detalii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.