Coreea de Sud a efectuat, marţi, al doilea test de lansare a rachetei spaţiale Nuri, prima rachetă produsă pe plan intern, la opt luni după lansarea cu succes a primului test, dar care a eşuat să plaseze pe orbită un satelit ”fals”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Racheta a decolat de la Centrul Spaţial Naro de pe coasta de sud a Coreei de Sud la ora locală 16.00. iar oficialii se aşteptau să afle aproximativ o oră mai târziu dacă racheta a reuşit să plaseze cu succes încărcătura falsă pe orbită.

Racheta KSLV-II Nuri, proiectată de Institutul de Cercetare Aerospaţială din Coreea (KARI), şi care este menită să plaseze pe orbită o încărcătură de 1,5 tone la 600 până la 800 km deasupra Pământului, reprezintă un moment semnificativ în planurile ţării de lansare a propriului program spaţial şi de îndeplinire a obiectivelor ambiţioase în ceea ce priveşte reţelele 6G, sateliţii spion şi chiar sondele pe Lună.

Racheta foloseşte doar tehnologii de rachete coreene şi este primul vehicul de lansare spaţială construit pe plan intern al ţării. Ultima rachetă a Coreei de Sud, lansată în 2013 după mai multe întârzieri şi mai multe teste eşuate, a fost dezvoltat în comun cu Rusia.

În timpul primului test al lui Nuri din octombrie, racheta şi-a finalizat secvenţele de zbor, dar nu a reuşit să plaseze încărcătura falsă pe orbită, după ce motorul din treapta a treia s-a ars mai devreme decât era planificat.

Inginerii au ajustat rezervorul de heliu din interiorul rezervorului de oxidant din a treia treaptă a lui Nuri pentru a rezolva această problemă, a relatat agenţia de ştiri Yonhap.

Miza a fost mai mare la testul de marţi, deoarece, pe lângă un satelit fals, Nuri a transportat un satelit de verificare a performanţei rachetei şi patru sateliţi cubi dezvoltaţi de universităţi pentru cercetare.

KARI a precizat că intenţionează să efectueze încă cel puţin patru lansări de testare până în 2027.

Racheta Nuri este imperativă pentru planurile Coreei de Sud de a construi în cele din urmă un sistem coreean de navigaţie prin satelit şi o reţea de comunicaţii 6G. De asemenea, ţara intenţionează să lanseze o serie de sateliţi militari, dar oficialii neagă că Nuri are vreo utilizare ca armă.

Lansările în spaţiu sunt de multă vreme o problemă sensibilă în peninsula coreeană, unde Coreea de Nord se confruntă cu sancţiuni din cauza programului său de rachete balistice cu arme nucleare.

În martie, armata sud-coreeană a supravegheat separat este prima lansare cu succes a unei rachete spaţiale cu combustibil solid, o altă parte a planurilor sale de a lansa sateliţi spion.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.