Coreea de Nord ”nu este interesată” de summituri cu Statele Unite, dacă Washingtonul insistă să refuze orice concesie, a anunţat luni Phenianul, la câteva ore după ce Donald Trump a evocat o eventuală întâlnire, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ar trebui să acţionaţi rapid şi să încheiem un acord”, a scris preşedintele american pe Twitter duminică, adresându-se dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, adăugând ”pe curând!”.

Cei doi s-au întâlnit în trei rânduri din iunie 2018, însă negocierile între Statele Unite şi Coreea de Nord se află într-un punct moert după eşecul unui summit la Hanoi, în februarie, între Trump şi Kim.

Cele două ţări nu reuşesc să se înţeleagă asupra ”denuclearizării” nord-coreene în schimbul unei ridicări a sancţiunilor economice internaţionale impuse Phenianului.

Alte discuţii bilaterale, la începutul lui octombrie în Suedia, s-au încheiat de asemenea într-un impas.

Phenianul a dat Washingtonului termen până la sfârşitul lui 2019 să prezinte o nouă ofertă, iar un consilier de la Ministerul nord-coreean de Externe, Kim Kye Gwan, a acuzat Statele Unite că trag de timp ”pretiznând că au făcut progrese”.

Tweetul lui Trump este un semnal care îndeamnă la alt summit, a apreciat Kim Kye Gwan, citat într-un comunicat, difuzat de agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA.

Însă ”noi nu mai suntem interesaţi de acest tip de discuţii care nu ne aduc nimic”, a avertizat el.

”Noi nu-i vom mai da nimic preşedintelui american cu care să se poată lăuda”, adaugă el, subliniind că Phenianul ar trebui să fie recompensat pentru ”succesele” cu care Trump se laudă prezentându-le drept realizările sale.

Aceste critici la adresa locatarului Casei Albe constituie un lucru nou din partea Phenianului, care şi-a canalizat mult timp nemulţumirea asupra altor membri ai administraţiei Trump.

În ultimele luni, Kim Kye Gwan l-a elogiat pe Donald Trump, salutând un om ”diferit de predecesorii săi” şi lăudându-i ”decizia curajoasă” de a discuta cu Coreea de Nord.

Însă odată cu apropierea termenului-limită stabilit de Phenian, Coreea de Noird a publicat o serie de comunicate dure şi a efectuat în acelaşi timp tiruri de rachete şi proiectile neidentificate.

Trump şi-a postat mesajul pe Twitter după ce Washingtonul şi Seulul şi-au amânat manevrele aeriene comune - o decizie menită să favorizeze dialogul cu Nordul, care consideră aceste exerciţii militare comune americano-sud-coreene drept o pregătire a unei viitoare invazii a teritoriului său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.