Coreea de Nord a lansat două rachete de croazieră din oraşul Onchon, situat pe coasta de vest, miercuri dimineaţa, a declarat o sursă din armata sud-coreeană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sursa a adăugat că autorităţile militare sud-coreene şi americane analizează detaliile zborului rachetelor, inclusiv raza de acţiune.

Lansările au loc la o zi după ce Seulul şi Washingtonul au lansat patru zile de exerciţii preliminare comune în vederea pregătirii pentru antrenamentul de teren Ulchi Freedom Shield, suspendat cu mult timp în urmă, care se va desfăşura între 22 august şi 1 septembrie.

Cei doi aliaţi au redus exerciţiile militare comune în ultimii ani din cauza pandemiei de coronavirus şi pentru a reduce tensiunile cu Phenianul, care a acuzat exerciţiile ca fiind o repetiţie pentru invazie.

Între timp, Pentagonul a anunţat, marţi, că Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia au participat la un exerciţiu de apărare împotriva rachetelor balistice în largul coastei Hawaii săptămâna trecută - primele exerciţii de acest fel din 2017, când relaţiile dintre Seul şi Tokyo au atins cel mai scăzut nivel din ultimii ani.

Deşi Phenianul nu a efectuat un test de rachetă timp de două luni, s-a luptat cu un focar de Covid luni de zile înainte de a declara victoria asupra virusului săptămâna trecută. Cu toate acestea, Coreea de Nord s-ar pregăti pentru un posibil test nuclear, care ar fi primul din 2017.

Sora liderului nord-coreean, Kim Jong Un, a declarat, într-un comunicat de presă separat, transmis joi, că pliantele de propagandă din Coreea de Sud găsite lângă graniţă au declanşat focarul de coronavirus şi a promis o ”represalii fatale” împotriva Seulului.

În pofida acestor avertismente, preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a reiterat, miercuri, că este dispus să ofere ajutor economic treptat Coreei de Nord dacă aceasta pune capăt dezvoltării armelor nucleare şi începe denuclearizarea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.