Liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut ţării sale să "accelereze pregătirile de război", inclusiv programul său de înarmare nucleară, din cauza "situaţiei politice şi militare grave" provocate, în opinia sa, de "manevrele de confruntare" ale SUA şi ale aliaţilor săi, a relatat joi presa de stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timpul reuniunii plenare a comitetului central al Partidului Muncitorilor din Coreea, punctul culminant anual al partidului unic de guvernământ din Coreea de Nord, Kim Jong Un a ordonat "Armatei Populare, industriei de muniţii, sectorului armelor nucleare şi celui al apărării civile să accelereze pregătirile de război", a relatat agenţia oficială de presă KCNA.

Liderul a făcut acest apel din cauza "gravei situaţii politice şi militare din peninsula coreeană, care a atins un punct extrem", a adăugat KCNA, referindu-se la "manevrele de confruntare ale SUA şi ale forţelor sale vasale fără precedent în istorie".

Coreea de Nord a efectuat în acest an un număr record de teste cu rachete balistice, încălcând numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. În 2023, ea şi-a înscris în Constituţia sa statutul de putere nucleară, a lansat cu succes un satelit militar de spionaj şi a testat de asemenea cu succes Hwasong-18, cea mai puternică rachetă balistică intercontinentală (ICBM) din arsenalul său, capabilă să atingă Statele Unite.

La rândul lor, Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia şi-au intensificat cooperarea militară, activând un sistem de schimb de date în timp real privind lansările de rachete nord-coreene şi intensificând manevrele militare comune în regiune.

În ultimele luni, forţele armate americane au trimis în Coreea de Sud submarinul cu propulsie nucleară USS Missouri, portavionul USS Ronald Reagan şi un bombardier strategic B-52, provocând de fiecare dată furia Coreei de Nord.

Phenianul vede manevrele militare de la uşa sa ca pe o repetiţie pentru o viitoare invazie a teritoriului său şi consideră de mult timp testele sale cu rachete drept "contramăsuri" necesare.

Anul trecut, Coreea de Nord a anunţat, de asemenea, o nouă doctrină care face ca statutul său de putere nucleară să fie "ireversibil", pe care regimul îl consideră esenţial pentru a-şi asigura supravieţuirea.

Seulul şi Washingtonul au avertizat că orice atac nuclear nord-coreean ar duce la represalii şi la distrugerea regimului lui Kim Jong Un.

"Dacă Coreea de Nord face ceva nesăbuit care distruge pacea, tot ceea ce o aşteaptă este o distrugere îngrozitoare", a avertizat ministrul sud-coreean al apărării Shin Won-sik la 14 decembrie.

Sprijinită invariabil de China, ţara s-a apropiat recent şi de Rusia. Potrivit KCNA, la reuniunea de partid, Kim Jong Un a cerut "extinderea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare strategică cu ţările independente şi anti-imperialiste".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.