Coreea de Nord este pregătită să închidă până la o duzină de ambasade, inclusiv în Spania, Hong Kong şi mai multe ţări din Africa, într-o mişcare care ar putea duce la închiderea a aproape 25% din misiunile Phenian în întreaga lume, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Recenta închidere de către Coreea de Nord a misiunilor sale diplomatice a fost un semn că ţara izolată are probleme în a face bani în străinătate din cauza sancţiunilor internaţionale, a declarat, marţi, Ministerul sud-coreean al Unificării.

Luni, mass-media de stat nord-coreeană KCNA a declarat că ambasadorii ţării au făcut vizite de "adio" liderilor din Angola şi Uganda săptămâna trecută, iar mass-media locală din ambele ţări africane a raportat închiderea ambasadelor Nordului în aceste ţări.

Atât Angola, cât şi Uganda au creat legături de prietenie cu Coreea de Nord încă din anii 1970, menţinând cooperarea militară şi oferind surse rare de valută străină, cum ar fi proiectele de construcţie de statui.

Închiderea ambasadelor pregăteşte terenul pentru ceea ce ar putea fi "una dintre cele mai mari schimbări de politică externă din ultimele decenii", cu implicaţii pentru angajamentul diplomatic, activitatea umanitară în ţara izolată, precum şi pentru capacitatea de a genera venituri ilicite, a scris Chad O'Carroll, fondatorul site-ului NK Pro, axat pe Coreea de Nord.

Mai mult de o duzină de misiuni s-ar putea închide, probabil din cauza sancţiunilor internaţionale, a tendinţei de dezangajare a Phenianului la nivel mondial şi a slăbirii probabile a economiei nord-coreene, a declarat el într-un raport de miercuri.

Ministerul Unificării de la Seul, care se ocupă de afacerile intercoreene, a declarat că retragerea reflectă impactul sancţiunilor internaţionale menite să reducă finanţarea programelor nucleare şi de rachete ale Nordului.

"Se pare că se retrag deoarece afacerile lor de câştiguri în valută s-au poticnit din cauza întăririi sancţiunilor de către comunitatea internaţională, ceea ce face dificilă menţinerea ambasadelor în continuare", a declarat ministerul într-o declaraţie.

"Acest lucru poate fi un semn al situaţiei economice dificile a Coreei de Nord, unde este dificil să menţii chiar şi relaţii diplomatice minime cu ţări tradiţional prietene", a mai transmis ministerul.

Coreea de Nord are relaţii oficiale cu 159 de ţări, dar avea 53 de misiuni diplomatice în străinătate, inclusiv trei consulate şi trei birouri de reprezentare, până când s-a retras din Angola şi Uganda, potrivit ministerului.

Coreea de Nord îşi va închide, de asemenea, ambasada din Spania, iar misiunea sa din Italia se va ocupa de afacerile din ţara vecină, a relatat agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap.

Corespondenţa cu Partidul Comunist Spaniol, publicată pe site-ul partidului, arată că ambasada nord-coreeană a anunţat închiderea într-o scrisoare datată 26 octombrie.

Ambasada Nordului din Madrid a fost în centrul atenţiei după ce membrii unui grup care urmăreşte răsturnarea liderului nord-coreean Kim Jong Un au organizat o spargere în 2019, în timpul căreia au legat şi au pus căluş personalului înainte de a pleca cu calculatoare şi alte dispozitive.

Phenianul a denunţat incidentul ca fiind o "încălcare gravă a suveranităţii şi un atac terorist" şi a acuzat Statele Unite că nu au investigat grupul în profunzime şi că au refuzat să îl extrădeze pe liderul acestuia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.