Coreea de Nord a informat vineri că poziţia „arbitrară şi necinstită” a Statelor Unite a dus la eşecul summit-ului SUA-Coreea de Nord de la Hanoi, avertizând că problema arsenalului nuclear nu va fi rezolvată fără o nouă abordare, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean a acuzat Statele Unite că au încercat să dea vina pe coreeni pentru eşecului întâlnirii dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump aducând în discuţie „o problemă complet irelevantă”.

„Principala cauză a eşecului summit-ului dintre Coreea de Nord şi SUA este poziţia arbitrară şi necinstită luată de Statele Unite, care au insistat asupra unei metode care este imposibil de implementat”, a declarat purtătorul de cuvânt, care nu a fost identificat, pentru agenţia de stat KCNA.

„Statele Unite nu vor putea să ne mişte nici măcar un inch cu dispozitivul pe care îl au acum în minte iar cu cât actele de neîncredere şi ostile faţă de Coreea de Nord vor creşte, cu atât mai dură va fi reacţia noastră”, a adăugat el.

Acest comunicat reprezintă cea mai recentă critică la adresa Statelor Unite de la eşecul summit-ului din Vietnam. Atunci, Kim a încercat să obţină slăbirea sancţiunilor la schimb cu dezarmarea nucleară parţială a Coreei de Nord.

Trump a cerut în schimb un plan complet privind dezarmarea nucleară, inclusiv transferarea de bombe către SUA.

Tensiunile au crescut din nou în ultimele săptămâni. Nordul a testat rachete cu rază scurtă luna aceasta iar Washingtonul a capturat o navă nord-coreeană suspectată de transport ilegal de cărbune şi de încălcarea astfel a sancţiunilor.

Kim a impus un termen limită până la sfârşitul anului pentru ca Statele Unite să demonstreze mai multă flexibilitate dar Trump şi alţi oficiali americani au ignorat acest lucru, cerându-i lui Kim să ia măsuri pentru a demonstra că este hotărât să dezarmeze nuclear ţara.

Dacă SUA nu vor oferi o nouă abordare, discuţiile privind arsenalul nuclear nu vor fi reînceput, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.