Phenianul a anunţat vineri că a procedat cu o zi înainte la un test de atac ”cu rază lungă de acţiune” şi a făcut să crească cu un nivel tensiunea cu Washingtonul, Donald Trump recunoscând că ”nimeni” nu e ”mulţumit” de tirurile de rachete nord-coreene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Al doilea summit între preşedintele american şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un s-a soldat, în februarie, la Hanoi, cu un fiasco, fără măcar o declaraţie comună privind soluţionarea spinoasei probleme nucleare.

Cei doi au fost incapabili să se pună de acord asupra condiţiilor unei ridicări a sancţiunilor internaţionale impuse Coreei de Nord şi asupra concesiilor acesteia din urmă, la schimb.

De atunci, liderul nord-coreean a pus în discuţie buna credinţă a Washingtonului şi a reclamat o schimbare a atitudinii americane.

Joi, Nordul a ”tras ceea ce par să fie două rachete cu rază scurtă de acţiune”, a declarat într-un ncomunicat Comitetul sud-coreean al Şefilor Statului Major Interarme.

Lansate de la Kusong, în provincia Phenian Nord, ele au parcurs respectiv 270 şi 420 de kilometri către est.

Acesta a fost al doilea test militar în mai puţin de o săptămână, în contextul în care Phenianul nu a mai tras vreo rachetă din 2017. În această perioadă, peninsula a fost teatrul unei remarcabile destinderi, ilustrată printr-o multitudine de întâlniri diplomatice între Kim şi lideri străini, inclusiv două summituri cu Trump.

”VOM VEDEA”

Dând asigurări că studiază situaţia ”foarte serios”, preşedintele american, care insistă de obicei îndelung asupra calităţii relaţiilor sale cu Kim Jong Un, s-a întrebat în mod deschis despre voinţa acestuia de a negocia serios.

”Nimeni nu este mulţumit de ceea ce s-a întâmplat”, a declarat el, evocând la rândul său ”rachete cu rază scurtă de acţiune. ”Relaţia continuă, dar vom vedea”, a adăugat el, apreciind că are sentimentul că Nordul nu este cu adevărat ”pregătit să negocieze”.

Testul nord-coreean a avut loc în timp ce Stephen Biegun, reprezentantul special american pentru Coreea de Nord, efectua la Seul prima sa vizită de la eşecul de la Hanoi.

Organul oficial de presă al partidului unic de la Phenian, Rodong Sinmun, a consacrat întreaga primă pagină şi jumătate din a doua pagină lansării din ajun, publicând 16 fotografii, inclusiv una cu Kim Jong Un observând tirul într-un adăpost.

Ar fi vorba despre un test de ”atac cu rază lungă de acţiune”, potrivit agenţiei nord-coreene oficiale de presă KCNA, care nu precizează tipul de armă testată şi care evită cuvintele ”rachetă balistică”, ”rachetă cu rază lungă de acţiune” sau ”proiectil”.

RACHETĂ DE TIP ISKANDER?

În cursul exerciţiului de sâmbătă, Coreea de Nord a tras mai multe proiectile, între care unul ar fi o rachetă cu rază scurtă de acţiune, potrivit unor experţi.

KCNA a precizat că Kim a ”edictat sarcini importante în vederea consolidării şi mai mult a capacităţilor de atac ale unităţilor din Apărare”, ceea ce ar putea anunţa alte tiruri.

”Pacea şi securitatea veritabile ale ţării sunt garantate doar prin capacitatea fizică puternică de a-şi apăra suveranitatea”, continuă agenţia, citându-l pe dictatorul nord-coreean.

În privinţa tirurilor de sâmbătă, imagini difuzate de presa nord-coreeană surprind un dispozitiv similar rachete ruse de tip Iskander, cu o treaptă, potrivit unor experţi.

În cazul în care Coreea de Nord a importat rachete de tip Iskander din Rusia, scrie site-ul 38 North, atunci ”ea are capacitatea de a trimite cu mare precizie ogive la ţinte în Coreea de Sud”.

Phenianul, Seulul şi Washingtonul s-au abţinut să folosească cuvântul ”rachetă” pe tema lansării de sâmbătă, un termen care ar putea să pună în discuţie procesul diplomatic şi anunţul nord-coreean al încetării testelor de rachetă cu rază lungă de acţiune.

”PROTEST” NORD-COREEAN

În cazul în care joi a fost lansată o rachetă balistică, a apreciat preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, chiar dacă ar fi vorba despre o rachetă cu rază scurtă de acţiune, ”există posibilitatea ca acest lucrusă fie contrar rezoluţiilor ONU”.

În aceste tiruri ale Nordului există ”un element de protest şi un gest de presiune în vederea orientării discuţiilor nucleare în direcţia pe care o doreşte” Phenianul, a adăugat Moon, într-un interviu acordat cu ocazia marcării a doi ani de la instalarea sa la putere.

”Se pare că Nordul este foarte nemulţumit de faptul că summitul de la Hanoi s-a terminat fără acord”, a continuat el, avertizând totodată că tirurile de joi ”ar putea să facă negocierile mai dificile”.

Justiţia americană a anunţat, pe de altă parte, confiscarea unui cargobot nord-coreean de 17.000 de tone, "Wise Honest", acuzat că a încălcat sancţiuni internaţionale exportând cărbune şi importând maşini.

”Această navă anti-sancţiuni este de-acum în afara serviciului”, şi-a exprimat satisfacţia adjunctul secretarului american al Justiţiei John Demers.

”Coreea de Nord şi întreprinderile care o ajută să ocolească sancţiunile Statelor Unite şi ONU trebuie să ştie că noi vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a aplica sancţiunile internaţionale”, a ameninţat el.

Nava a fost blocată anul trecut în Indonezia, iar căpitanul ei a fost inculpat de către autorităţile indoneziene.

Autorităţile americane au lansat, la rândul lor, în iulie, o procedură de consfiscare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.