Coreea de Nord a ameninţat să întrerupă dialogul cu Statele Unite, după ce secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat că abia aşteaptă o reluare a negocierilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Auzul retoricii ridicole a lui Pompeo ne-a făcut să reunţăm la speranţa oricărui dialog”, a declarat luni, pentru agenţiaoficială nord-coreeană de presă KCNA, un oficial însărcinat cu negocierile cu Statele Unite.

”Ne vom trasa propriul drum”, a dat asigurări acest oficial neidentificat.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a îndemnat săptămâna trecută membrii comunităţii internaţionale ”să rămână hotărâţi în exercitarea unor presiuni diplomatice şi economice” asupra acestei ţări izolate, dotate cu arma nucleară, îndemnând Phenianul să reia dialogul.

Phenianul a testat duminică lansatoare de rachetă multiple de ”calibru foarte mare”.

Coreea de Nord şi Statele Unite se află în impas în dosarul nuclear, în timp ce Washingtonul îşi oferă ajutorul Phenianului în lupta împotriva noului coronavirus.

Potrivit unor analişti, Phenianul îşi perfecţionează puţin câte puţin capacităţile militare, în pofida sancţiunilor şi condamnărilor internaţionale.

Oficialul nord-coreean citat îl acuză pe Pompeo de ”proferarea unei insulte la adresa unei ţări cu care preşedintele său (Donald Trump) ar dori să lege o relaţie bună”.

El se referă astfel la o scrisoare trimisă de către preşedintele american dictatorului Kim Jong Un.

Trump propunea în această scrisoare o cooperare în eforturile Coreei de Nord în lupta împotriva epidemiei de covid-19.

Într-un interviu acordat telefonic agenţiei sud-coreene de presă Yonhap şi unor publicaţii asiatice, Pompeo a declarat că poizţia sa a fost mereu ”în fază” cu a lui Donald Trump.

”De partea americană, noi am încercat cu diligenţă să facem negocierile să avanseze şi sperăm să avem ocazia să reuşim acest lucru”, a adăugat el.

”Preşedintele Trump a fost de asemenea clar (...). Sancţiunile, nu sancţiunile americane, ci rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU vor continua să fie aplicate”, a adăugat Pompeo.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.