Coreea de Nord a lansat, miercuri, trei rachete, inclusiv o presupusă rachetă balistică intercontinentală (ICBM), la câteva ore după ce preşedintele american Joe Biden a părăsit Asia în urma unei călătorii în care a convenit noi măsuri cu omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol, cu scopul de a descuraja înarmarea nucleară, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şefii Statului Major Interarme sud-coreean au anunţat că cele trei rachete au fost lansate în mai puţin de o oră din zona Sunan din capitala nord-coreeană Phenian, unde aeroportul internaţional a devenit un centru de testare a rachetelor.

Prima rachetă lansată părea a fi o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), iar a doua rachetă neidentificată pare să fi eşuat în timpul zborului, potrivit şefilor Statului Major Interarme sud-coreean. A treia rachetă lansată este o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune (SRBM).

Ca răspuns, Statele Unite şi Coreea de Sud au organizat exerciţii militare combinate, inclusiv teste cu rachete de tip sol-sol, au mai precizat şefii Statului Major Interarme sud-coreean.

Coreea de Nord a organizat o serie de lansări de rachete în acest an, de la arme hipersonice până la încercarea de tragere a celor mai mari ICBM ale sale, pentru prima dată în aproape cinci ani. De asemenea, Phenianul pare să se pregătească pentru ceea ce ar fi primul său test nuclear din 2017.

Oficialii americani şi sud-coreeni au avertizat recent că Phenianul pare pregătit pentru un alt test de arme, posibil în timpul vizitei lui Biden, care a reprezentat prima sa călătorie în Asia în calitate de preşedinte şi a prevăzut o întâlnire cu omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol, la Seul.

Yoon, care a preluat mandatul pe 10 mai, a convocat prima şedinţă a consiliului de securitate naţională, care a condamnat ferm ultima lansare drept o ”provocare gravă”, mai ales că a avut loc înainte ca Biden să se întoarcă în SUA.

Yoon le-a ordonat consilierilor să consolideze caracterul disuasiv extins al SUA şi cel de apărare combinată, aşa cum s-a convenit cu Biden, a comunicat preşedinţia sud-coreeană.

”Provocările continue ale Coreei de Nord vor avea ca rezultat doar un caracter disuasiv Coreea de Sud-SUA mai puternic şi mai rapid, şi aduce o izolare accentuată în ceea ce o priveşte”, a transmis Guvernul lui Yoon într-un comunicat separat.

Un oficial al Casei Albe a declarat că preşedintele Biden, care a plecat din Japonia marţi seară, a fost informat referitor la lansări şi va continua să primească actualizări.

Biden şi Yoon au convenit în timpul întâlnirii lor să organizeze exerciţii militare mai ample şi să desfăşoare mai multe active strategice ale SUA, dacă este necesar, în vederea descurajării intensificării testelor de arme ale Coreei de Nord.

De asemenea, liderii au agreat să trimită vaccinuri anti-COVID în Coreea de Nord, în contexul în care ţara se luptă cu primul focar confirmat, şi au cerut Phenianului să revină la calea diplomatică.

Nu a existat niciun răspuns din partea Phenianului cu privire la deschiderile diplomatice sau la ofertele de asistenţă, a afirmat Biden la acea vreme.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.