Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu intenţionează să vorbească la telefon joi, a declarat un oficial american, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pot confirma că preşedintele Biden şi premierul Netanyahu vor vorbi mâine", a declarat miercuri seară pentru AFP un oficial american care are cunoştinţă de acest subiect.

Marţi, preşedintele american şi-a exprimat "indignarea" faţă de moartea a şapte lucrători umanitari într-un atac israelian asupra Fâşiei Gaza şi, într-un comunicat, a afirmat că Israelul "nu face suficient" pentru a proteja voluntarii care ajută populaţia civilă din Gaza.

Ultima conversaţie dintre cei doi lideri a avut loc la 18 martie, într-un context deja tensionat şi care a devenit din ce în ce mai tensionat de atunci.

Statele Unite au avertizat în repetate rânduri Israelul faţă de o ofensivă terestră majoră la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde s-au refugiat peste un milion de palestinieni.

Cei doi aliaţi au promis că vor purta discuţii pe această temă, dar schimburile lor au început prost, cu anularea, săptămâna trecută, a vizitei unei delegaţii israeliene la Washington.

De la atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie, Joe Biden a oferit un sprijin neclintit ofensivei Israelului în micul teritoriu palestinian.

Însă democratul în vârstă de 81 de ani, care ar putea fi reales în noiembrie, se confruntă cu tot mai multe apeluri pentru ca SUA să reacţioneze la catastrofa umanitară în curs de desfăşurare din Fâşia Gaza.

Potrivit unui sondaj Gallup publicat în urmă cu câteva zile şi realizat la începutul lunii martie, 55% dintre americani dezaprobă acum operaţiunea militară a Israelului în Gaza, faţă de 45% în noiembrie anul trecut.

Până în prezent, preşedintele american a refuzat să condiţioneze ajutorul militar al Israelului şi cere ca orice încetare a focului să fie legată de eliberarea ostaticilor care sunt încă reţinuţi în micul teritoriu palestinian.

Presiunea asupra lui Joe Biden a crescut şi mai mult luni, după ce o lovitură israeliană a ucis şapte voluntari de la ONG-ul World Central Kitchen, în timp ce ajutorul alimentar are deja dificultăţi în a ajunge la palestinienii din Gaza, care sunt ameninţaţi de foamete.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.