Consiliul UE va vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Ministrul ceh al Afacerilor de Externe, Mikulas Bek, a declarat că statele membre ”se angajează să pregătească terenul pentru o discuţie concretă privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România”. În schimb, europarlamentarul Guido Reil, din partidul ”Alternative für Deutschland”, a catalogat România drept ”Vestul Sălbatic” în mijlocul Europei, făcând referire la nivelurile de corupţie şi crimă organizată în cele două ţări, relatează Euractiv.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2011, subiectul a fost votat de miniştrii naţionali, dar aderarea a fost blocată de guvernele Olandei şi Finlandei, iar aderarea la Spaţiul Schengen necesită unanimitate.

”Preşedinţia cehă se angajează să facă progrese pentru a permite Bulgariei şi României să facă parte pe deplin din Spaţiul Schengen”, a declarat ministrul ceh al Afacerilor UE, Mikulas Bek, miercuri, în timpul unei dezbateri pe acest subiect în Parlamentul European.

”În acest sens, ne angajăm cu statele membre să pregătim terenul pentru o discuţie concretă privind ridicarea controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România. În efortul nostru de a asigura unanimitatea necesară în Consiliu, preşedinţia a facilitat vizitele experţilor în Bulgaria şi România săptămâna viitoare, aşa cum au fost stabilite de Comisie”, a mai spus Bek.

O majoritate clară a deputaţilor europeni sprijină ridicarea controlului la frontieră pentru cele două ţări şi va vota o rezoluţie pe această temă în sesiunea plenară din perioada 17-20 octombrie.

Doar gruparea Identitate şi Democraţie (ID) este împotrivă. Guido Reil, din partidul ”Alternative für Deutschland”, a catalogat România drept ”Vestul Sălbatic” în mijlocul Europei, făcând referire la nivelurile de corupţie şi crimă organizată în cele două ţări.

”Avem două state membre UE care îndeplinesc toate condiţiile pentru a adera la acest domeniu. Sunt pregătiţi pentru Schengen, dar încă aşteaptă unda verde a Consiliului din 2011. Au trecut 11 ani, dar nu a fost înregistrat niciun progres. Acest lucru este pur şi simplu inacceptabil”, a declarat preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

”Nu există clasa întâi şi a doua sau nu există motive obiective pentru a refuza Bulgariei şi României acest succes. Au făcut toţi paşii necesari şi permiteţi-mă să-i asigur pe prietenii noştri din Sofia şi Bucureşti: aveţi sprijinul nostru, locul vostru este în Schengen”, a adăugat el.

În mod similar, preşedinta S&D, Iratxe, Garcia Perez a descris ”blocada în Consiliu” ca fiind ”discriminatorie”.

”Vorbim mult despre solidaritate, dar trebuie să se aplice tuturor. Nu poţi cere solidaritate din partea Bulgariei şi României când Uniunea Europeană nu îşi respectă propriile angajamente. Este cea mai bună reţetă pentru a alimenta nemulţumirea faţă de Europa şi sprijinul pentru mesajele populiste antieuropene”, a adăugat ea.

Stânga susţine decizia, dar consideră că există un model de schimb între libertatea de mişcare şi violenţa împotriva migranţilor şi refugiaţilor la graniţe.

”Cred cu tărie în libera circulaţie a tuturor, dar mi se pare foarte greu să separ extinderea Schengen de violenţa care are loc la marginile Europei”, a declarat Clare Daly.

”UE pare să fi dezvoltat un obicei de a recompensa comportamentul îngrozitor cu libera circulaţie”, a mai spus ea, menţionând Bulgaria şi România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.