Consiliul talibanilor din Afganistan a acceptat duminică un armistiţiu temporar, oferind o oportunitate pentru semnarea unui acord de pace cu Statele Unite, au declarat oficiali ai grupării de insurgenţi, fără să precizeze când va intra în vigoare încetarea focului, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Încetarea focului, solicitată de Washington înainte ca un acord de pace să fie semnat, ar permite Statelor Unite să  îşi repatrieze trupele din Afganistan şi să pună capăt angajamentului militar care a avut loc în această ţară în ultimii 18 ani, cel mai lung din istoria Americii.

Washingtonul nu a răspuns imediat acestui anunţ.

Statele Unite vor ca acordul să includă un angajament din partea talibanilor că Afganistanul nu va fi folosit ca bază pentru grupările teroriste. Statele Unite au un număr de aproximativ 12.000 de soldaţi în Agfanistan.

Liderul talibanilor trebuie să aprobe decizia de încetare a focului, dar acest lucru este normal. Durata armistiţiului nu a fost precizată, dar s-a sugerat că va dura 10 zile. Nici momentul intrării în vigoare a armistiţiului nu a fost precizat.

Patru membri ai echipei de negociatori a talibanilor s-au întâlnit timp de o săptămână cu consiliul de conducere, înainte de a cădea de acord asupra armistiţiului. Echipa de negociatori a revenit duminică în Qatar, unde talibanii au biroul politic şi unde trimisul special pentru pace al Statelor Unite, Zalmay Khalilzad, a purtat discuţii pentru pace cu organizaţia religioasă, din septembrie 2018.

Discuţiile au fost suspendate în septembrie, când ambele părţi au părut să fie aproape de semnarea unui acord de pace. Cu toate acestea, reizbucnirea violenţelor  în Kabul a dus la uciderea unui soldat american, ceea ce l-a făcut pe preşedintele Donald Trump să declarare acordul ”mort”.

Discuţiile au fost reluate după ce Trump a făcut o vizită supriză în Afganistan, la sfârşitul lunii noiembrie, anunţând că talibanii sunt gata să discute şi să accepte reducerea violenţei.

Khalilzad a revenit la Doha la începutul lunii decembrie. Atunci, a propus o oprire temporară a ostilităţilor pentru a crea condiţiile pentru semnarea unui acord, potrivit oficialilor talibani.

Un element esenţial al acordului, pregătit de SUA şi de talibani de peste un an, este reprezentat de negocierile directe dintre afganii aflaţi de ambele laturi ale conflictului.

Aceste discuţii sunt aşteptate să aibă loc în termen de două săptămâni de la semnarea acordului de pace între SUA şi talibani, urmând să decidă cum va arăta Afganistanul după război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.