Consiliul de Securitate al ONU a respins luni o rezoluţie rusă care condamna spirala violenţelor din Orientul Mijlociu, delegaţii refuzând să susţină o moţiune care nu nominaliza Hamas pentru atacul său surpriză asupra Israelului, soldat cu cel puţin 1.400 de morţi, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul s-a reunit în timp ce Israelul se pregătea pentru un aşteptat atac terestru asupra Fâşiei Gaza, după lovituri aeriene şi de artilerie care, potrivit oficialilor, au ucis cel puţin 2.750 de persoane.

De asemenea, a avut loc în timp ce Casa Albă a anunţat că preşedintele Joe Biden va vizita Israelul miercuri, într-o vizită menită menită să echilibreze sprijinul pentru un aliat cheie cu apelurile la reţinere în operaţiunile sale din Gaza.

Doar patru ţări au votat alături de Rusia asupra textului propus. Alte patru, inclusiv SUA, au votat împotrivă, iar şase s-au abţinut. Un al doilea text propus de Brazilia, cu un limbaj fără echivoc de condamnare a grupării islamiste, părea să aibă un sprijin mai larg şi se aştepta să ajungă la vot marţi seara, au declarat diplomaţii.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că, în ciuda eşecului, rezoluţia a stimulat Consiliul să acţioneze. "A contribuit la lansarea unei discuţii de fond în Consiliul de Securitate pe această temă. Fără încurajarea noastră, probabil că totul s-ar fi limitat la discuţii goale", a declarat el. Marea Britanie, care s-a alăturat SUA în respingerea propunerii ruseşti, a criticat lipsa de consultare a Moscovei şi a acuzat Rusia că nu a făcut o încercare serioasă de a găsi un consens.

"Nu putem susţine o rezoluţie care nu condamnă atacurile teroriste ale Hamas", a declarat Barbara Woodward în faţa Consiliului. Israelianul Gilad Erdan a declarat că Consiliul de Securitate, care nu a mai adoptat o rezoluţie privind situaţia din Israel şi din teritoriile palestiniene din 2016, se află la "una dintre cele mai importante răscruci" de la înfiinţarea sa în urma celui de-al Doilea Război Mondial.

"Va sprijini Consiliul lupta pentru civilizaţie sau va stimula genocidul jihadiştilor care urmăresc să-i ucidă pe toţi necredincioşii?", a spus el. "Pentru un organism dedicat securităţii, aceasta nici măcar nu ar trebui să fie o întrebare."Primul pas pe care acest consiliu trebuie să-l facă înainte de orice apel la ajutor, calm sau reţinere este să desemneze Hamas ca organizaţie teroristă criminală care este." Ambasadorul palestinian Riyad Mansour a declarat că consiliul are datoria morală de a acţiona pentru a încerca să limiteze asaltul israelian asupra Fâşiei Gaza, despre care a spus că face 12 victime în fiecare oră. "Nu trimiteţi semnalul că vieţile palestinienilor nu contează", a spus el.

"Nu îndrăzniţi să spuneţi că Israelul nu este responsabil pentru bombele pe care le aruncă deasupra capetelor lor. "Ceea ce se întâmplă în Gaza nu este o operaţiune militară. Este un asalt la scară largă împotriva poporului nostru. Este un masacru împotriva civililor nevinovaţi". Israelul a întrerupt aprovizionarea cu apă şi energie electrică în fâşia izolată a Fâşiei Gaza şi a avertizat peste un milion de persoane să părăsească nordul enclavei dens populate.

Agenţia ONU care sprijină refugiaţii palestinieni a avertizat că Fâşia Gaza se confruntă cu o "catastrofă umană fără precedent" dacă nu se restabileşte apa şi alte surse vitale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.