Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a votat joi în mod unanim să-l recomande pe portughezul Antonio Guterres pentru poziţia de Secretar General al ONU. Ulterior, Guterres trebuie să primească aprobarea celor 193 de state membre ale Adunării Generale, însă actualul lider Ban Ki-moon l-a catalogat pe politicianul portughez drept o alegere ”excelentă” pentru a-i fi succesor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite se va întâlni cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare pentru a aproba numirea lui Antonio Guterres drept succesor a lui Ban Ki-moon. Acesta se va retrage din poziţie la finele anului, după ce a condus ONU timp de două mandate succesive de cinci ani.

”Îl ştiu pe Guterres extrem de bine şi îl consider o alegere excelentă. Experienţa sa ca premier portughez, precum şi cunoştinţele sale în relaţiile internaţionale şi intelectul său îi vor fi extrem de folositoare în misiunea de a conduce într-o perioadă crucială Naţiunile Unite”, a declarat Ban Ki-moon, după ce a fost informat că portughezul este favorit pentru poziţia de Secretar General al ONU.

Antonio Manuel de Oliveira Guterres este un politician socialist, care a condus executivul socialist în perioada 1995-2002. Ulterior, Guterres a servit timp de un deceniu în poziţia de Înalt Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.