Conductorii de tren din Germania sunt chemaţi la o grevă de şase zile - începând de miercuri -, cea mai lungă de până acum, în conflictul lor cu privire la salariu şi timpul de muncă cu operatorul Deutsche Bahn (DB), a anunţat luni Sindicatul GDL, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicatul GDL acuză într-un comunicat DB de o ”continuare neîncetată a politicii sale de refuz şi confruntare”.

Operatorul feroviar public a acuzat la rândul său sindicatul că ”acţionează în mod absolut iresponsabil” prin această nouă grevă.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

În transportul de călători, conductorii încetează munca miercuri, la ora locală 2.00 (3.00, ora României).

În transportul de mărfuri, greva începe - marţi -, la ora locală 18.00 (19.00, ora României), a anunţat sindicatul.

Această grevă urmează să se încheie luni, la ora locală 18.00 (19.00, ora României).

Aceasta este cea mai lungă încetare a muncii iniţiată până acum de către un sindicat în negocieri conflictuale cu conducerea operatorului feroviar.

Lucrătorii feroviari au făcut o grevă la sfârşitul lui 2023 şi trei zile la rând la începutul lui ianuarie.

În aceste opriri ale muncii, traficul feroviar a fost paralizat în întreaga ţară.

Perturbările transportului fe mărfuri au un cost mare pentru economia germană, aflată deja în dificultate.

GDL- care reprezintă aproximativ 10.000 de salariaţi - cere, în afară de o creştere care să compenseze salariul cu inflaţia, să negocieze o scădere a timpului de muncă la 35 de ore, într-o săptămână de muncă de patru zile.

Compania publică - care a propus o creştere a salariilor cu 11% şi o primă de inflaţie - a prezentat o nouă ofertă săptămâna trecută cu privire la o reducere a timpului de muncă la 37 de ore pe săptămână - începând din 2026 - şi o compensare salarială completă.

”DB mizează pe compromis, GDL agravează demăsurat conflictul” de muncă, a acuzat un purtător de cuvânt al companiei feroviare.

Germania se confruntă de un an de zile cu o multiplicare a conflictelor sociale în diverse sectoare profesionale, în contextul unei creşteri a preţurilor care reduce puterea de cumpărare a salariaţilor.

Aceste revendicări slăbesc coaliţia guvernamentală a cancelarului social-democrat Olaf Scholz, afectat de o nepopularitate-record.

Alt conflict de muncă a avut loc anul trecut între Deutsche Bahn şi Sindicatul EVG, care reprezintă celelalte meserii din sectorul feroviar şi aproximativ 180.000 de agenţi. S-a ajuns la un acord la sfârşitul lui august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.