Producătorul de vaccinuri Novavax Inc a anunţat, marţi, că vaccinul său, modificat împotrivat variantei Omicron BA.1 a arătat un răspuns imun puternic administrat ca a patra doză şi a îndeplinit obiectivul principal referitor la schimbarea tulpinii într-un studiu aflat în stadiu avansat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studiile au arătat că vaccinul NVX-CoV2515 a produs de 1,6 ori mai multă cantitate de anticorpi neutralizanţi la persoanele care nu au fost expuse anterior la Covid-19, comparativ cu vaccinul original Novavax împotriva coronavirusului.

Testul a inclus aşa-numitul vaccin bivalent Novavax, vaccinul adaptat BA.1 şi vaccinul său prototip.

Novavax susţine că rezultatele studiului au arătat că vaccinul său adaptat pentru varianta Omicron poate fi modificat pentru a viza o nouă variantă de vaccin, dacă este necesar.

Potrivit Novavax, vaccinul bivalent – care vizează combaterea versiunii BA.1 a Omicron şi a tulpinii originale de virus detectată pentru prima dată în China – nu a arătat niciun beneficiu faţă de vaccinul său adaptat pentru varianta BA.1 sau prototipul său.


Între timp, vaccinul prototip a produs un răspuns imunitar larg împotriva tulpinii originale a virusului, precum şi a variantelor BA.1 şi BA.5 Omicron, dar compania nu a dezvăluit detalii despre nivelurile de anticorpi produşi în timpul studiului.

Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (The Food and Drug Administration - FSA) le-a recomandat în iunie producătorilor de vaccinuri Covid să schimbe modelul de elaborare a rapelurilor pentru a include componente adaptate în vederea combaterii subvariantelor Omicron BA.4 şi BA.5.

Vaccinul produs de Novavax nu a primit încă aprobarea în Statele Unite ca a doua doză de rapel. FDA a permis utilizarea dozei sale ca prim rapel la adulţi la mijlocul lunii octombrie, iar de atunci, acţiunile companiei din Maryland au crescut cu aproximativ 13%.

Novavax, la fel ca rivalii Moderna Inc şi Pfizer Inc, dezvoltă şi un vaccin combinat care vizează atât Covid, cât şi gripa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.