O companie maritimă franceză uriaşă - CMA CGM Group - a obţinut un contract pe o perioadă de zece ani în vederea gestionării terminalului contanerelor în portul Beirut, distrus de o explozie devastatoare în 2020, anunţă joi Ministerul libanez al Lucrărilor Publice, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CMA CGM Group, un lider mondal al transportului maritim şi logisticii, a îndeplinit condiţiile în vederea gestionării exploatării şi întreţinerii terminalului containerelor, a anunţat ministrul libanez al Lucrărilor Publice Ali Hamie, care apeciază că acest contract urmează să aducă în conturile statului libanez ”zeci de milioane de dolari”.

Libanul este dur afectat de o criză economică fără precedent, după zeci de ani de corupţie şi porst management al unei elite politice anchilozate.

Acest contract ar putea furniza devize forte de care are atât de multă nevoie această ţară cu şase milioane de locuitori, inclusiv un milion de refugiaţi sirieni.

O explozie devastoare a ucis, la 4 august 2020, cel puţin 216 oameni, potrivit unui bilanţ oficial, a rănit şi mutilat mii de oameni şi a devastat cartere întregi în capitala libaneză.

Aceasta a fost una dintre cele mai mari explozii nenucleare din istorie, declanşată de un incendiu la un depozit în care se aflau sute de tone de nitrat de amoniu.

Explozia a zguduit oraşul şi a cauzat un cutremur resimţit în întreaga ţară. Ea a fost auzită şi resimţită până în Cipru, la Marea Mediterană, la peste 200 de kilometri depărtare.

CMA CGM Group a anunţat într-un comunicat că operaţiunile urmează să înceapă luna viitoare şi să dureze zece ani, cu o ţintă de 1,4 milioane Twenty Equipment Unit (TEU/containere de 20 de picioare).

Contractul prevede un plan de investiţii în valoare de 33 de milioane de dolari, în vederea unei reconstruiri şi modernizări a terminalului - dintre care 19 milioane de dolari urmează să fie investiţi în următorii doi ani.

”Vom lansa în curând un plan de investiţii ambiţios, care va transforma terminalul pentru containere al portului Beirut într-o instalaţie de vârf care să îndeplinească cele mai bune standarde internaţionale”, declară CEO-ul CMA CGM Rodolphe Saadé, care are dublă cetăţenie libaneză şi franceză.

CMA CGM, un grup înfiinţat în Liban în urmă cu 43 de ani, exploatează deja terminalul containerelor în al doilea cel mai important port libanez, la Tripoli (nord).

Libanul şi Franţa au legături istorice. El a fost un protectorat francez după Primul Război Mondial şi şi-a declarat independenţa în 1943.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.