Comisia Europeană a decis marţi seara să aloce o finanţare suplimentară autorităţilor italiene, pentru a reduce numărul de migranţi care ajung pe coastele peninsulei din nordul Africii. Între timp, o nouă dispută diplomatică a izbucnit între Viena şi Roma, cu privire la intenţia guvernanţilor austrieci de a impune controale şi de a desfăşura trupe la vama Brenner, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Italia a demonstrat o solidaritate fără precedent”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

De asemenea, acesta a precizat că are o ”mare admiraţie pentru acţiunea guvernului italian din ultimele luni”. CE a pus la dispoziţie o finanţare suplimentară de 35 de milioane de euro pentru ca autorităţile italiene să gestioneze migraţia din Mediterană.

Alte 46 de milioane de euro au fost alocate pentru autorităţile libiene, întrucât 95% dintre migranţii care ajung pe coastele italiene pornesc din Libia.

Comisia Europeană şi-a reînnoit apelurile pentru ca ţările europene să accepte mai mulţi migranţi din Italia. De asemenea, reprezentanşii instituţiei au anunţat că doresc o reformă comprehensivă a politicii comune de azil din UE.

Între timp, o nouă dispută diplomatică a izbucnit între Viena şi Roma, după ce guvernanţii austrieci şi-au anunţat intenţia de a impune controale la graniţă şi de a trimite trupe, pentru a preveni un aflux de migranţi la vama Brenner.

Ministrul de Interne, Marco Minnti, a declarat că intenţia guvernanţilor austrieci de a impune controale la graniţa comună şi de a desfăşura trupe pentru a opri un aflux de migranţi la vama Brenner ar putea să aibă repercusiuni pentru cooperarea în domeniul securităţii dintre Roma şi Viena.

”Sunt sincer surprins de comentariile ministrului austriac al Apărării, Hans Peter Doskozil. Aceasta este o măsură nejustificată şi fără precedent, care va avea consecinţe inevitabile asupra cooperării din domeniul securităţii, dacă nu este corectată”, a declarat Minniti.

Anterior, reprezentanţii ministerului Apărării de la Viena au anunţat că patru vehicule blindate au fost mutate în apropierea graniţei italiene şi urmează să fie impuse controale la trecătoarea din Alpi.

Anul trecut, italienii au avertizat că impunerea de controale la graniţă ar reprezenta o încălcare a principiului libertăţii de mişcare din Uniunea Europeană.

Austria are deja controale la graniţa cu Ungaria, dar în respectă în rest principiul graniţelor deschise din UE.

Ministrul Apărării a explicat că desfăşurarea de trupe la trecătoarea alpină de la graniţă reprezintă o măsură ”indispensabilă dacă nu se diminuează afluxul de migranţi în Italia”.

Peste 83.000 de migranţi au fost salvaţi de la începutul acestui an în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană şi au debarcat în porturile Italiei, potrivit Naţiunilor Unite.

De asemenea, alţi 2.160 de migranţi s-au înecat de la începutul anului în timp ce încercau să traverseze periculoasa rută Libia-Italia.

Guvernanţii italieni insistă asupra extinderii programului de relocare a refugiaţilor, care este limitat la azilanţi din Eritreea şi Siria. În ultimii doi ani, doar 5.001 solicitanţi de azil au fost relocaţi în 18 ţări europene din Italia. Asta înseamnă 14% din ţinta de 34.953 de migranţi fixată de către Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.