În discursul despre Starea Uniunii, preşedintele Joe Biden intenţionează să-l atace pe foarte probabilul său adversar în alegerile din noiembrie, Donald Trump, fără să-l numească însă, făcând în acelaşi timp aluzie la recunoaşterea implicită a propriei sale vârste, un subiect spinos care a devenit un fundal al campaniei sale, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Viaţa m-a învăţat să îmbrăţişez libertatea şi democraţia. Un viitor bazat pe valorile fundamentale care au definit America: onestitate, decenţă, demnitate, egalitate. Să-i respectăm pe toţi. Să oferim tuturor o şansă corectă. Să nu oferim urii niciun adăpost sigur", va spune Joe Biden, potrivit unor extrase împărtăşite cu CNN înaintea discursului pe care şeful Casei Albe îl va rosti în Congres cu începere de la ora 4.00, ora României.

"Acum, alţi oameni de vârsta mea văd o poveste diferită: o poveste americană de resentimente, răzbunare şi ură. Eu nu sunt aşa" - va spune Biden.

Referirea la vârsta sa, pe care criticii au indicat-o ca o slăbiciune pentru Biden înaintea confruntării din alegerile prezidenţiale de la toamnă, reflectă o abordare mai ofensivă pentru preşedinte. Luna trecută, într-un interviu cu comediantul Seth Meyers, Biden i-a spus gazdei sale că alegătorii nu ar trebui să ia în considerare doar vârsta unui candidat, ci "cât de vechi sunt ideile (lor)".

La 81 de ani, Biden ar fi cea mai în vârstă persoană aleasă preşedinte, dacă va câştiga un nou mandat în noiembrie, în timp ce Trump va împlini 78 de ani în iunie.

Biden intenţionează, de asemenea, să promită că va "restabili decizia Roe vs. Wade ca lege a ţării" - referire la dreptul la avort - dacă Congresul va adopta o astfel de lege.

"În decizia sa de a anula Roe vs. Wade, majoritatea Curţii Supreme a scris: Femeile nu sunt lipsite de putere electorală sau politică. Fără glumă!", va spune Biden, potrivit comentariilor pregătite. "În mod clar, cei care se laudă că au răsturnat Roe vs. Wade nu au nicio idee despre puterea femeilor din America", va continua el.

ECONOMIA, MAREA FRUSTRARE

Biden va încerca să îşi asume în discursul său meritul pentru un boom economic post-pandemic, chiar dacă mulţi americani spun încă în sondaje că se simt dezamăgiţi de starea ţării şi a economiei sale.

"Am venit în funcţie hotărât să ne ajutăm să trecem prin una dintre cele mai grele perioade din istoria naţiunii noastre. Şi am reuşit. Nu apare la ştiri, dar în mii de oraşe şi localităţi, poporul american scrie cea mai mare poveste de revenire, care nu a fost spusă niciodată", va spune Biden în discursul său, potrivit unor extrase anticipate.

Replicile reflectă ceea ce a fost o frustrare persistentă pentru Biden şi echipa sa pe măsură ce ţara a ieşit din pandemia de Covid: în ciuda atenuării inflaţiei şi a creşterii salariilor, puţini americani spun că simt îmbunătăţirile şi nu îi acordă credit lui Biden.

În discursul de joi, Biden va spune: "Să spunem această poveste aici şi acum. Revenirea Americii înseamnă construirea unui viitor al posibilităţilor americane, construirea unei economii de la mijloc în sus şi de jos în sus - nu de sus în jos, investind în toată America - în toţi americanii - pentru a ne asigura că toată lumea are o şansă echitabilă şi că nu lăsăm pe nimeni în urmă".

Preşedintele Joe Biden plănuieşte să creeze un contrast între politica sa economică şi cea a republicanilor din Congres în timpul discursului său de joi despre Starea Uniunii, potrivit unui oficial de la Casa Albă.  Preşedintele Consiliului consilierilor economici, Jared Bernstein, a declarat pentru CNN că Biden va discuta în discursul său despre modul în care economia sa funcţionează pentru tineri, în timp ce politica fiscală a republicanilor "aduce a reduceri de taxe pentru cei foarte bogaţi".   

Preşedintele va sublinia, de asemenea, modul în care a încercat să anuleze datoriile pentru împrumuturile studenţeşti, a mai spus oficialul.

Economia rămâne o problemă critică pentru preşedinte şi una pentru care ratingul său de aprobare nu a depăşit 40% din decembrie 2021. În prezent, acesta se situează la 37% în rândul întregului public, potrivit unui sondaj CNN.

CÂT VA VORBI BIDEN?

Discursul lui Joe Biden în Congres începe la ora 4:00, ora României. Cel mai lung mesaj anual privind Starea Uniunii, din punct de vedere al numărului de minute, a fost rostit de fostul preşedinte Bill Clinton în anul 2000. Acesta a avut o durată de 1 oră, 28 de minute şi 49 de secunde, potrivit American Presidency Project de la Universitatea California din Santa Barbara. Clinton a vorbit în faţa plenului Congresului în nouă ocazii, de-a lungul a două mandate.

Discursul preşedintelui Joe Biden de anul trecut a avut o durată de 1 oră şi 13 minute.

PREGĂTIT DE SCANDAL

Pe de altă parte, preşedintele este pregătit pentru potenţiali scandalagii în timpul discursul său de joi despre Starea Uniunii, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru CNN. Atunci când preşedintele Joe Biden a ţinut discursul său anul trecut, republicanii din Camera Reprezentanţilor au strigat la preşedinte, ca o modalitate de a-şi demonstra opoziţia faţă de poziţiile sale politice, de la imigraţie la securitate socială.  Într-unul dintre cele mai memorabile momente ale serii, Biden, la un moment dat, a ripostat în timpul huiduielilor: "Acestea sunt faptele! Uitaţi-vă la ele! Verificaţi!"

Preşedintele şi principalii săi consilieri se aşteaptă pe deplin şi anul acesta ca parlamentarii gălăgioşi să-i întrerupă discursul, mai ales având în vedere diviziunile politice profunde şi tensiunile crescute care afectează Washingtonul în probleme precum securitatea frontierelor şi războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza.

"Bineînţeles, el va fi pregătit dacă vor exista" momente de scandal, a declarat un oficial de rang înalt de la Casa Albă. "Întotdeauna este pregătit", a adăugat el.

Oficialii au subliniat că Biden va fi pregătit pentru orice, mai ales că preşedintele s-a obişnuit cu întreruperile în timpul discursurilor în ultima vreme. Demonstranţii care au apărut la discursurile lui Biden pentru a protesta faţă de refuzul preşedintelui de a cere o încetare permanentă a focului în războiul dintre Israel şi Hamas au devenit ceva obişnuit în ultimele luni. Nu a făcut excepţie nici joi seara, când astfel de demonstraţi s-au strâns în faţa Casei Albe.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.