Cele aproape 200 de ţări reunite la Sharm el-Sheikh pentru cea de-a 27-a Conferinţă ONU privind clima au decis să înfiinţeze un fond pentru a răspunde la pierderi şi daune în ţările în curs de dezvoltare deosebit de vulnerabile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pierderile şi prejudiciile se referă la daunele climatice, uneori ireversibile, deja suferite în unele ţări ca urmare a schimbărilor climatice. Solicitarea de finanţare a acestora a fost una dintre principalele revendicări ale ţărilor din Sud la COP27, după ore lungi de negocieri dure.

Adoptarea rezoluţiei, prin consens, a fost urmată de aplauze puternice. O suspendare pentru o jumătate de oră a sesiunii plenare a COP a fost apoi decisă de către preşedintele egiptean al COP27.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Textul adoptat prevede, de asemenea, înfiinţarea rapidă a unui comitet responsabil cu operaţionalizarea fondului pentru pierderi şi daune în vederea înfiinţării definitive a acestuia la COP28, programată pentru noiembrie-decembrie 2023 în Emiratele Arabe Unite.

Cu toate acestea, textul rămâne destul de vag cu privire la modul în care va fi finanţat acest fond şi se referă la necesitatea unei „varietăţi de surse” de finanţare, „inclusiv surse inovatoare”.

Instituirea unei finanţări a pierderilor şi a daunelor este cerută de ani de zile de ţările din Sud, dar ţările bogate au refuzat mereu, de teamă în special că recunoaşterea daunelor climei va duce la acţiuni în justiţie pentru despăgubiri.

Uniunea Europeanăa fost de acord, joi seară, pentru un fond pentru pierderi şi daune, cu condiţia ca acesta să beneficieze cele mai vulnerabile ţări şi ca finanţarea sa să fie asigurată şi de anumite ţări emergente, precum China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.