Ministrul britanic de Externe James Clerverly a abordat, într-o vizită oficială în China, probleme de drepturile omului cu toţi oficialii politici chinezi cu care s-a întâlnit, anunţă el miercuri, în contextul în care relaţiile între cele două ţări sunt tensionate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul şef al diplomaţiei britanice care vizitează China de cinci ani, Cleverly a fost primit de către vicepreşedintele chinez Han Zheng şi urma să discute cu omologul său Wang Yi.

”Am vorbit cu mai mulţi oficiali guvernamentali chinezi de rang înalt şi am ridicat problemele drepturilor omului la fiecare dintre aceste întâlniri”, declară James Cleverly.

”Cred că Guvernul chinez înţelege că Regatul Unit este constant” în apărarea drepturilor omului, ”şi voi continua să vorbesc despre aceste probleme”, avertizează el.

După ”epoca de aur” dorită de către fostul premier David Cameron în 2015, relaţiile Londrei cu Beijingul s-au degradat clar în ultimii ani.

Cele două ţări au poziţii divergente privind reprimarea mişcării în favoarea democraţei la Hong Kong - o fostă colonie britanică - şi soarta minorităţii musulane uigure în regiunea chineză Xinjjiang sau acuzaţii de încălcarea drepturilor omului în Tibet.

Ministerul chinez de Externe apreciază, la rândul său, că situaţia la ”Hong Kong şi în Xinjiang ţine de afacerile interne” chineze şi că Guvernul chinez ”nu admite niciun amestec străin”, a declarat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin.

Vizita în China a lui Clerverly coincide cu publicarea miercuri, la Londra, a unui raport parlamentar foarte critic cu Beijingul, în care China este catalogată drept o ”ameninţare la adresa Regatului Unit şi a intereselor sale” şi îndeamnă Guvernul britanic să dezvolte o ”diplomaţie a descurajării”.

China a denunţat luna trecută ”protecţia” oferită de către Regatul Unit unor activişti în favoarea democraţiei din Hong Kong aflaţi în exil, pe care-i consideră nişte ”fugari”, cu privire la s-au prezentat recompense în schimbul unor informaţii care să conducă la arestarea acestora.

Duminică, o publicaţie chineză de stat îndemna Londra ”să restituie” relicve culturale chinezeşti expuse la British Museum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.