Ex-directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii, James Clapper, a avertizat duminică noaptea că instituţiile americane sunt asaltate de către preşedintele Donald Trump, cerând ramurilor guvernului federal să joace un rol mai important în controlarea activităţilor lansate de executivul de la Casa Albă, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În multe moduri, cred că instituţiile sunt asaltate atât extern - şi aici există marea dezvăluire a implicării ruşilor în sistemul nostru electoral - dar şi intern”, a declarat fostul director al Agenţiei Naţionale de Informaţii într-un interviu pentru emisiunea ”State of the Union” de pe CNN.

De asemenea, fostul oficial a insistat că asaltul intern asupra insituţiilor americane este lansat chiar de către preşedintele Trump.

”Părinţii fondatori, în geniul lor, au pus bazele unui sistem cu trei ramuri co-egale ale executivului şi au introdus metode de verificare şi echilibrare. Simt că acest sistem este asaltat şi se erodează în acest moment”, a atras atenţia Clapper.

De asemenea, fostul oficial a declarat că preşedintele republican greşeşte atunci când citează mărturia sa din Senat drept dovadă că nu există legături între asociaţiii campaniei sale şi Rusia.

Atât congresmenii democraţi, cât şi cei republicani, au pus presiune pe reprezentanţii departamentului de Justiţie pentru a numi un procuror special, care să pună bazele unui corp indenpendent de investigaţie pentru ancheta cu privire la implicarea agenţilor ruşi în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Senatorii trebuie să confirme un nou director al FBI, după ce un nume este propus de către preşedintele Donald Trump. Însă, senatorii democraţi şi-au anunţat intenţia de a bloca procesul de confirmare până la numirea unui procuror special pentru a investiga presupusele legături dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Kremlinului.

Republicanul Mike Lee a insistat că Trump ar trebui să-l numească pe judecătorul Merrick Garland pentru a conduce Biroul Federal de Investigaţii. 

Garland este un judecător moderat şi a fost anterior nominalizat de administraţia Obama pentru a ocupa poziţia rămasă liberă la Curtea Supremă, dar republicanii au blocat confirmarea sa în Senat.

Totuşi, nominalizarea judecătorului la conducerea FBI ar lăsa un loc liber în Circuitul Curţilor de Apel din Districtul Columbia, care are jurisdicţie asupra agenţiilor federale din Washington DC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.