Fermieri greci s-au bătut miercuri, în centrul Atenei, cu forţele de ordine, în cursul unui protest faţă de reformele fiscală şi a sistemului de pensii cerute de creditorii internaţionali ai Greciei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înarmaţi cu bâte, circa 1.300 de fermieri au ajuns la Atena de pe insula elenă Creta. Ei s-au îndreptat spre sediul Ministerului Agriculturii, care fusese înconjurat de autobuze de poliţie.

Spiritile s-au încins când mulţimea a aflat că oficialii au refuzat să discute cu o delegaţie de fermieri, au declarat martori.

 

Mai mulţi agricultori au încercat să forţeze intrarea în clădire şi au spart geamurile a două autobuze de poliţie parcate. Forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene, dispersând mulţimea pe străzile din jur.

La un moment dat, câţiva ofiţeri au fost înconjuraţi de un grup de bărbaţi care au început să le lovească scuturile cu bâte.

Forţele de ordine au rămas la faţa locului, iar unii manifestanţi au aruncat din când în când cu pietre în ele. Un protestar a spart cu pumnul gramul unei maşini de poliţie, după care a băgat un drapel elen în ea.

Magazinele din zonă au fost închise.

Fermierii le cer autorităţilor elene să renunţe la un set de legi privind securitatea socială adoptat la mijlocul anului trecut, care îi oblige să plătească taxe pentru veniturile estimate în avans şi contribuţii mai mari la fondul de pensii.

Deşi majoritatea grecilor au resimţit această ajustare, fermierii au fost afectaţi în mai mare măsură, pentru că mulţi dintre ei nu plateau anterior contribuţii la pensii.

„Statul ia 75% din venitul meu”, s-a plâns Manolis Bobodakis, în vârstă de 42 de ani.

Grecia este poartă în prezent negocieri cu creditorii săi pentru reforme economice suplimentare, necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate.

Ţara a semnat un nou pachet de salvare, în valoare de 86 de miliarde de euro, la mijlocul anului 2015 – al treilea din 2010.

Fermierii au fost afectaţi şi de costurile mari de producţie, după eliminarea subvenţiilor pentru combustibil şi îngrăşăminte. „Ne omoară”, se plânge Panagiotis Koutsomikos, în vârstă de 47 de ani, apicultor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.