Omar S Mateen nu a reprezentat un risc pentru autorităţile americane până în momentul în care a deschis focul într-un club de noapte al comunităţii gay din Orlando, Florida. Însă, cine este presupusul terorist care a jurat loialitate Statului Islamic printr-un apel la 911, înainte de a masacra 50 de petrecăreţi, transmite ABC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mateen, în vârstă de 29 de ani, este un cetăţean american născut şi crescut la New York de părinţi afgani, care a deschis focul sâmbătă seara într-o mulţime de petrecăreţi dintr-un club al comunităţii LGBT.

Înaintea atacului, Mateen a apelat numărul de urgenţă 911 pentru a jura fidelitate jihadiştilor Statului Islamic, apoi i-a luat prizonieri pe petrecăreţi.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În timpul apelului, suspectul ar fi vorbit despre teroriştii care au detonat explozibili la maratonul din Boston, Tamerlan şi Djohar Ţarnaev.

Autorităţile susţin că Mateen a fost pe radarul serviciilor de securitate pentru o perioadă, însă nu a fost vizat şi de o investigaţie.

Suspectul locuia în Fort Pierce, un orăşel aflat la circa 160 de kilometri de Orlando.

Potrivit documentelor, Mateen a divorţat în 2011, iar fosta soţie susţine că era extrem de violent, instabil psihic şi agresiv. Mai mult, femeia l-a acuzat de violenţă domestică repetată în timpul căsniciei.

”Nu era o persoană stabilă. M-a bătut. Pur şi simplu venea acasă şi începea să mă lovească pentru că hainele nu erau spălate sau alte chestii asemănătoare”, spune fosta soţie.

De asemenea, suspectul era angajat de opt ani al firmei de securitate G7 şi deţinea legal două arme de foc, una pe o licenţă individuală, iar a doua pe o licenţă de serviciu. Firma de securitate pentru care lucra a susţinut că va colabora pe deplin cu autorităţile.

Analiştii au precizat că nu a existat încă un mesaj de revendicare a atacului armat din Orlando, care este investigat de autorităţile federale ca fiind un act terorist comis de un cetăţean american. Însă, jihadiştii Statului Islamic au persecutat şi ucişi homosexuali, practica obişnuită fiind aruncarea acestora de pe clădiri înalte.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.