Un val de intemperii care afectează Italia de duminică s-a soldat cu cinci morţi şi a condus la închiderea a numeroase şcoli, iar apa a atins un invel istoric la Veneţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două persoane au murit după ce un arbore a căzut pe vehiculul în care se aflau, luni, nu departe de Roma, iar un bărbat a murit în acelaşi fel la Terracina, pe litoral, la sud de Roma.

Un tânăr a fost ucis de un arbore care a căzut în plină stradă, în regiunea Napoli, potrivit autorităţilor, iar o persoană în vârstă a decedat după căderea unei părţi a unei cornişe în nord-vest, în apropiere de Savona.

O mare parte a Italiei se afla în alertă, din cauza unui cumul de rafale de vânt violente, precipitaţii puternice şi maree mari.

La Veneţia, "acqua alta" (apa înaltă) a atins luni după-amiaza 156 de centimetri, un nivel la care pasarelele de lemn folosite de obicei pentru a permite circulaţia pe uscat, în caz de inundaţii, nu mai sunt sigure.

Piaţa San Marco a rămas inaccesibilă timp de câteva ore, iar numeroşi turişti au fost nevoiţi să se mulţumească să se plimbe pe străzile din jur, cu copiii pe umeri şi apa până la coapse.

Duminică, inundaţia a obligat oraşul să modifice parcursul maratonului, din care o parte s-a desfăşurat cu picioarele în apă.

Este a şasea oară în istoria recentă a oraşului când "acqua alta" depăşeşte 150 de centimetri - ea a tins 151 de centimetri în 1951, 166 în 1979, 159 în 1986, 156 în 2008 şi un record de 194 de centimetri în noiembrie 1966.

În afară de Veneţia, aproape întreaga Italie se afla în alertă - cod roşu în nord (Liguria, Lombardia, Veneţia, Friul, Trentino) şi în Abruzzo (centru) şi cod portocaliu într-o bună parte a restului peninsulei şi în Sicilia.

Toate şcolile din Veneţia erau închise, la fel ca cele de la Roma, Genova (nord-vest), Messina (Sicilia) şi în numeroase comune din Piemont şi Toscana.

Şcolile din capitala italiană urmau să rămâne închise şi marţi, a decis municipalitatea.

În nord-est, rafale de vânt de până la 100 de kilometri pe oră, pe coastă, şi de 150 de kilometri pe oră la munte erau aşteptate luni seara, iar nivelul total al apei de ploaie din câteva zile echivalează cu cel al mai multor luni.

Anumite zone muntoase din nordul Veneţiei au înregistrat 400 de mililimetri de ploaie începând de sâmbătă, iar serviciile de meteorologie prevăd precipitaţii puternice.

”Suntem îngrijoraţi, pentru că situaţia este la fel, eventual mai rea, celei cu care Veneţia s-a confruntat (în timpul inundaţiilor) din 1966 şi din 2010. Terenurile sunt deja saturate de apă, fluviile sunt umflate, iar din cauza sirocco, marea nu mai absoarbe”, a comentat Luca Zaia, preşedintele regiunii Veneţia.

În toată ţara, pompieri au operat sute de intervenţii. Doar câţiva răniţi au fost semnalaţi imediat, cel mai adesea victime ale unor căderi de arbori.

La Roma, un pompier a fost rănit la umăr de o cracă.

Duminică, un amator de navigaţie a căzut în apă, în largul Calabriei (sud). Ambarcaţiunea sa a plutit în derivă până la coastă, iar căutări au fost reluate luni în vederea găsirii corpului, văzut cu o zi înainte pe mare.

Tot în sud, o tornadă a traversat provincia Brindisi, duminică, devastând în zona rurală şi scoţând măslini din rădăcini, tineri sau seculari, şi împânzind zona cu măsline smulse de vânt.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.