Cinci membri ai unei familii, toţi civili, inclusiv trei copii, au fost ucişi de către forţe ruse, în ultimul mare bastion rebel din nord-vestul Siriei, anunţă marţi salvatori şi un ONG, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia, principalul susţinător al regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, intervine militar în Siria din 2015 şi efectuează cu regularitate atacuri împotriva rebelilor care deţin în parte controlul regiunii Idleb.

”La 25 decembrie, la ora (locală 22.00 (şi ora României), avioane de luptă ruseşti au vizat case locuite de civili”, în apropierea oraşului Armanaz, în provincia Idleb, declară AFP Abdel Halim Shehab, un salvator din cadrul Căştilor Albe.

Salvatorii au scos dintre dărâmături ”şase membri ai unei familii, tatăl, mama şi trei copii ai lor” şi un al patrulea copil, rănit, care a supravieţuit, precizează el.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), cu sediul în Regatul Unit şi care dispune de o vastă reţea de surse în Siria, a confirmat bilanţul acestor atacuri ruseşti luni, în seara Crăciunului.

Bastionul rebel Idleb - în care locuiesc aproximativ trei milioane de oameni - se află în parte sub controlul grupărtii jihadiste Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

Armata rusă şi forţe ale regimului sirian şi-au intensificat atacurile împotriva acestei enclave în octombrie, în urma unui atac cu drone vizând armata siriană - soldat cu peste 100 de morţi - la Homs (centru).

Marţi, Ministerul sirian al Apărării a anunţat că a ”doborât opt drone” lansate de către ”organizaţii teroriste” din zone controlate de către rebeli asupra unor localităţi controlate de către regim.

Duminică, ministerul sirian anunţa că a doborât şapte drone lansate împotriva provinciilor Homs şi Alep (nord).

Un armistiţiu negociat de Rusia cu Turcia a fost decretat la Idelb, în urma unei ofensive a regimului, în martie 2020, însă acest armistiţiu este încălcat cu regularitate..

Conflictul din Siria, declanşat în 2011 de o reprimare a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, s-a soldat cu peste o jumătate de milion de morţi şi a fragmentat ţara, în pofida faptului că regimul a recucerit o mare parte a teritoriului sirian, cu sprijinul aliaţilor săi, Rusia şi Iranul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.