Gigantul rus Gazprom şi Republica Moldova au anunţat o prelungire - cu cinci ani - a unui acrod de livrare de gaze naturale ruseşti către Chişinău, care se confruntă cu penurii şi care reproşa Moscovei faptul că a scumpit gazele naturale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Părţile au ajuns la un acord asupra preţului (...) şi asupra unui dialog viitor în vederea rambursărilor” datoriei Republicii Moldova la gaze naturale, a anunţat vineri seara într-un comunicat un purtător de cuvânt al diplomaţiei moldoveze, Daniel Voda.

Gazprom a confirmat separat, într-un comuncat, acest anunţ şi a precizat că acest contract urmează să fie prelungit începând de la 1 noiembrie, în baza unor ”condiţii reciproc avantajoase”,

Acordul a fost încheiat în urma unor negocieri la Sankt Petersburg - unde se află sediul Gazprom - între vicepremierul Andrei Spînu şi CEO-ul întreprinderii ruseşti Aleksei Miller.

Republica Moldova, o ţară cu 2,6 milioane de locuitori situată între România şi Ucraina, se aprovizionează în mod tradiţional cu gaze naturale din Rusia, prin regiunea separatistă moldoveană Transnistria şi Ucraina.

Însă au apărut complicaţii după ce Gazprom a scumpit gazele naturale în octombrie, la prelungirea cu o lună a contractului, o decizie pe care Guvernul moldovean a denunţat-o drept ”nejustificată şi nerealistă” pentru această ţară, una dintre cele mai sărace din Europa.

Chişinăul a decretat săptămâna trecută starea de urgenţă, lucru care i-a permis să cumpere gaze naturale din Polonia - p premieră de la independenţa sa, în 1991.

Înaintea negocierilor de la Sankt Petersburg, Andrei Spînu a anunţat că vrea sobţină de la Moscova o ”corectare” a preţului propus Chişinăului.

Diplomaţia moldoveană a anunţat vineri seara că acordul a fost prelungit ”în baza formulei preţului propus de partea moldoveană”, însă nu a oferit niciun detaliu cu privire la noile tarife.

O fostă republică sovietică, Republica Moldova este împărţită între susţinătorii unei apropieri de Moscova şi cei care vor să intre în Uniunea Europeană (UE).

Potrivit unor experţi, Moscova şi-a scumpit gazele naturale pentru a pedepsi Chişinăul după alegerea în 2020 a preşedntei proeuropene Maia Sandu.

Moscova a acuzat la rândul său Chişinăul de întârzieri la plată şi a ameninţat că închide robinetul în cazul în care nu se semnează alt contract.

Kremlinul a negat orice voinţă de exercitare a unor presiuni geopolitice asupra Republicii Molvova, insistând că este vorba doar despre o afacere comercială.

Aceste penurii din Republica Moldova au loc în contextul unei scumpiri puternice a gazelor naturale în Europa, pe care unele ţări o impută Moscovei.

Însă cotaţia gazelor naturale a scăzut puternic săptămâna aceasta, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a dispus ca Gazprom să crească livrările către Uniunea Europeană (UE) după umplerea rezervoarelor ruseşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.