China va ”lupta până la capăt” pentru a împiedica Taiwanul să-şi declare independenţa, a declarat, duminică, ministrul chinez al Apărării Wei Fenghe, pe fondul creşterii tensiunilor între Beijing şi Washington cu privire la viitorul insulei, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţia oficialului chinez de rang înalt sună ca un răspuns la afirmaţia secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, care a denunţat activitatea militară ”provocatoare şi destabilizatoare” a Beijingului, lângă Taiwan.

Concursul verbal dintre cele două superputeri vine într-un context de tensiuni diplomatice puternice cu privire la insula autonomă şi democratică, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a teritoriului său. Incursiunile fără precedent ale Forţelor Aeriene Chineze în zona de apărare aeriană (ADIZ) a Taiwanului au crescut presiunea în ultimele luni.

”Vom lupta cu orice preţ şi vom lupta până la capăt. Aceasta este singura alegere posibilă pentru China”, a declarat Wei Fenghe, în cadrul forumului de securitate ”Shangri-La Dialogue” din Singapore.

”Cei care urmăresc independenţa Taiwanului cu scopul de a diviza China, cu siguranţă nu îşi vor atinge obiectivele. Nimeni nu ar trebui să subestimeze niciodată determinarea şi capacitatea Forţelor Armate Chineze de a-şi proteja integritatea teritorială”, a adăugat el.

Wei Fenghe a îndemnat Washingtonul ”să înceteze să denigreze şi să oprească China (...) să nu se mai amestece în afacerile interne ale Chinei şi să nu mai prejudicieze interesele Chinei”. Cu toate acestea, el a făcut apel la o relaţie ”stabilă” China-SUA, despre care a spus că este ”vitală pentru pacea mondială”.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wei Fenghe a declarat, vineri, în timpul unei întâlniri cu omologul său american în contextul forumului: ”Dacă cineva ar îndrăzni să separe Taiwanul de China, armata chineză nu ar ezita nicio clipă să declanşeze un război, indiferent de cost”.

Beijingul ar ”zdrobi în o mie de bucăţi” orice încercare de independenţă, a avertizat ministrul chinez al Apărării.

La rândul său, Lloyd Austin i-a spus lui Wei Fenghe că Beijingul ar trebui să ”se abţină” de la orice altă acţiune destabilizatoare în această regiune, potrivit Pentagonului.

Ministerul de Externe al Taiwanului a răspuns sâmbătă, precizând că a respins ”afirmaţiile absurde” ale Beijingului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.