China a anunţat vineri că va impune sancţiuni firmelor americane implicate într-un acord privind livrarea de tancuri, rachete şi alte echipamente în valoare de 2,2 miliarde de dolari Taiwanului. Beijingul a precizat că aceste tranzacţii afectează suveranitatea şi securitatea naţională a Chinei, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentagonul a anunţat luni că Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea de arme cerută de Taiwan.

Washingtonul a informat că vânzarea de arme nu afectează echilibrul militar din regiune însă Beijingul a cerut ca acordul să fie anulat.

Anunţul Chinei vine în contextul în care preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, se afla la New York în drum spre a vizita patru aliaţi din Caraibe, o călătorie care a nemulţumit de asemenea China.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a declarat că vânzarea de arme de către SUA reprezintă „o încălcare gravă a dreptului internaţional şi a normelor care guvernează relaţiile internaţionale”.

De asemenea, tranzacţia încalcă principiul „o singură Chină”, sub care SUA recunosc oficial Beijingul şi nu Taipeiul, consideră Shuang.

„Pentru a proteja interesele noastre, China va impune sancţiuni asupra firmelor americane implicate în tranzacţia cu Taiwanul”, a afirmat Geng.

Nu este clar ce impact va avea această decizie deoarece firmele americane de armament nu au voie să facă afaceri cu Beijingul de la masacrul din Piaţa Tiananmen, din 1989.

Deşi relaţiile SUA cu Taiwanul sunt practic neoficiale, guvernul Statelor Unite trebuie, conform legii, să ajute Taiwanul în domeniul apărării şi reprezintă principalul furnizor de armament.

Într-o vizită la Budapesta, consilierul de stat chinez Wang Yi a avertizat Washingtonul „să nu se joace cu focul” în privinţa Taiwanului.

El a precizat că nicio putere străină nu poate opri reunificarea Chinei şi nicio forţă străină nu ar trebui să intervină.

„Facem apel la SUA să recunoască gravitatea problemei Taiwanului şi să nu se joace cu focul în această privinţă”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.