Un tribunal chinez a condamnat la moarte, marţi, al doilea cetăţean canadian pentru trafic de droguri, în contextul tensiunilor diplomatice persistente dintre Ottawa şi Beijing de la sfârşitul lui 2018, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cetăţeanul canadian, identificat în mandarină sub numele de "Fan Wei", făcea parte dintr-o organizaţie internaţională criminală care a acţionat în oraşul Taishan (în sudul Chinei), între iulie şi noiembrie 2012, conform anchetatorilor. 

Zece alte persoane făceau parte din această bandă, între care un american şi patru mexicani, a indicat, într-un comunicat, Tribunalul popular intermediar din Jiangmen, în provincia meridională Guangdong. 

În total, organizaţia ar fi produs şi vândut 63,4 kilograme de metamfetamine şi 366 de grame de DMAA - un compus organic folosit în special pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive. 

"Fan Wei" şi un cetăţean chinez au fost condamnaţi la moarte din cauza rolului-cheie în acest caz, potrivit tribunalului. 

"Cantitatea de droguri vândută şi fabricată a fost extrem de importantă şi crimele extrem de grave", au estimat judecătorii. 

Doi canadieni au fost condamnaţi pentru trafic de droguri anul acesta în China. 

În ianuarie, un tribunal l-a condamnat pe Robert Lloyd Schellenberg la pedeapsa capitală la capătul unui proces, după condamnarea la 15 ani de închisoare în primă instanţă. 

Deja condamnat în trecut în Canada pentru trafic de droguri, Schellenberg a pretins că este nevinovat şi a asigurat că a venit în China pentru a face turism.  

Relaţiile dintre Beijing şi Ottawa au rămas tensionate după arestarea la începutul lui decembrie la Vancouver - la solicitarea americanilor - a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei. 

Acuzată de Washington de complicitate la fraudă pentru că a ignorat sancţiunile contra Iranului, ea a fost eliberată sub supraveghere în Canada, de unde riscă o extrădare în Statele Unite.            

China a arestat doi canadieni, aflaţi în detenţie: un fost diplomat şi un consultant, acuzaţă că "au atentat la siguranţa naţională". Arestările au fost considerate de experţii străini măsuri represive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.