China a stabilit marţi un obiectiv de creştere de aproximativ 5% pentru 2024, un obiectiv ambiţios despre care analiştii au spus că va fi dificil de atins, având în vedere dificultăţile majore care afectează cea de-a doua mare economie a lumii, potrivit AFP. Cheltuielile militare ale Chinei - a doua ţară după Statele Unite - vor creşte cu 7,2%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Premierul Li Qiang a anunţat oficial obiectivul de creştere, alături de bugetul general şi de politicile guvernamentale cheie pentru 2024, în cadrul Congresului Naţional Popular (CNP) anual al Chinei, care a început marţi dimineaţă.
 
În cadrul CNP de anul trecut, preşedintele Xi Jinping a fost uns pentru un al treilea mandat istoric, consolidându-şi dominaţia ca cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace.
 
Reuniunea din acest an se va concentra pe o litanie de provocări economice şi de securitate, inclusiv o criză prelungită în sectorul imobiliar, creşterea şomajului în rândul tinerilor şi o încetinire globală care a afectat cererea de bunuri chinezeşti.
 
Marţi, Li a anunţat un obiectiv de creştere a PIB-ului de "în jur de cinci procente" - în linie cu anul trecut, dar departe de expansiunea de două cifre care a condus ani de zile a doua cea mai mare economie a lumii.
 
Un raport bugetar a indicat că cheltuielile militare ale Chinei - a doua ţară după Statele Unite - vor creşte cu 7,2%.
 
China a promis că va rămâne fermă în privinţa Taiwanului, pe care Beijingul îl revendică ca teritoriu al său, promiţând să se "opună cu hotărâre" oricăror eforturi de a asigura independenţa insulei.
 
Conclavul politic anual s-a deschis cu o interpretare a imnului naţional al Chinei, la care au participat liderii de vârf ai ţării şi mii de delegaţi din întreaga ţară.
 
"Nu considerăm că ţinta de creştere de cinci procente este conservatoare, de fapt credem că este ambiţioasă", a declarat pentru AFP Wang Tao, economist şef pentru China la UBS.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.