O flotilă navală chineză a pornit duminică pentru a se alătura forţelor navale şi aeriene ruse în Marea Japoniei, într-un exerciţiu care vizează ”apărarea securităţii căilor navigabile strategice”, potrivit Ministerului chinez al Apărării, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu numele de cod ”Northern/Interaction-2023”, exerciţiul marchează o cooperare militară sporită între China şi Rusia de la invadarea Ucrainei de către Moscova şi are loc în timp ce Beijingul continuă să respingă apelurile SUA de a relua comunicarea militară.

Flotila chineză, formată din cinci nave de război şi patru elicoptere de bord, a părăsit portul estic Qingdao şi se va întâlni cu forţele ruse într-o ”zonă predeterminată”, a anunţat duminică ministerul pe contul său oficial WeChat.

Sâmbătă, ministerul a declarat că forţele navale şi aeriene ruse vor participa la exerciţiul care are loc în Marea Japoniei.

Aceasta ar fi prima dată când ambele forţe ruse vor lua parte la exerciţiu, a declarat ziarul de stat Global Times, citat de observatori militari.

Gromki şi Soverşenni, două nave de război ruseşti care au luat parte la exerciţiul din Marea Japoniei, au efectuat la începutul acestei luni un antrenament separat cu marina chineză la Shanghai, privind mişcările formaţiilor, comunicaţii şi salvari pe mare.

Înainte de a opri în centrul financiar Shanghai, aceleaşi nave au navigant în apropiere de Taiwan şi Japonia, ceea ce a determinat atât Taipeiul, cât şi Tokyo să monitorizeze navele de război ruseşti.

Cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022, preşedintele Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping au declarat un parteneriat ”fără limite”, despre care au spus că are ca scop contracararea influenţei Statelor Unite.

Un domeniu notabil al parteneriatului este cooperarea militară.

Când ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, s-a întâlnit luna aceasta, la Beijing, cu şeful marinei ruse, amiralul Nikolai Ievmenov, ambele părţi au reiterat angajamentul de a consolida legăturile militare.

Şeful Statului Major Comun al armatei chineze, Liu Zhenli, şi cel mai lider militar al Rusiei, şeful Statului Major General Valeri Gerasimov, şi-au luat acelaşi angajament în timpul unei discuţii video din iunie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.