China anunţă miercuri deschiderea unei anchete împotriva Uniunii Europene cu privire la ”subvenţii” şi ”obstacole în calea investiţiilor”, după ce UE a deschis o serie de proceduri cu privire la practici comerciale ale Beijingului pe care le consideră neloiale, relatează AFP.
”Ministerul Comerţului anchetează cu privire la practici ale UE în domeniul obstacolelor în calea comerţului şi investiţiilor întreprinderilor chineze”, anunţă într-un comnicat ministerul.
Comisia Euroepană (CE) a lansat în ultimele luni o serie de proceduri împotriva Chinei.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
Ea a deschis la mijlocul lui februarie prima anchetă, în cadrul noii reglementări împotriva subvenţiilor, împotriva unei filiale a constructorului feroviar chinez CRRC - numărul unu mondial în sector.
Acest grup asiatic - care candida la furnizarea unor trenuri electrice Bulgariei - s-a retras la sfrâşitul lui martie de la licitaţie.
Comisia a deschis, la sfârşitul lui aprilie, o anchetă cu privire la achiziţii prin licitaţie din China ale unor dispozitive medicale, suspectând practici ”discriminatorii”.
Alte anchete vizează construcţia de automobilele şi sectorul eolian.
La începutul lui iulie, UE a impus taxe vamale - suplimentare - de până la 38% importurilor unor maşini electrice chinezeşti, o decizie care ar putea deveni definitivă în noiembrie.
Bruxellesul acuză Baijingul de faptul că şi-a favorizat în mod ilegal contructorii prin subvenţii.
Ministerul chinez al Comerţului subliniază miercuri că ancheta este motivată de o plângere a Camerei de Comerţ a Chinei.
Această plângere vizează ”produse precum locomotive, energia fotovoltaică, energia eoliană”, precizează ministerul.
Această anchetă cu privire la subvenţiile UE urmează să se încheie la 10 ianuarie 2025, dar poate fi prelungită cu trei luni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.