China a îndemnat vineri să se discute la ONU despre o ridicare a sancţiunilor economice impuse Coreei de Nord, după eşecul summitului de la Hanoi între preşedintele american Donald Trump şi disctatorul nord-coreean Kim Jong Un, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atât Statele Unite, cât şi Coreea de Nord ”apreciază că ridicarea sancţiunilor este un element important în procesul denuclearizării”, a subliniat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang.

”Aceste două dosare (ridicarea sancţiunilor şi dezarmarea nucleară) trebuie să fie abordate în mod simultan şi rezolvate împreună”, a subliniat el într-o conferinţă de presă obşinuită.

Coreea de Nord a propus vineri noi discuţii Statelor Unite, după eşecul spectaculos al summitului Trump-Kim în Vietnam, care s-a încheiat joi fără declaraţia comună prevăzută iniţial.

Donald Trump a dat vina eşecului pe Phenian, afirmând că delegaţia nord-coreeană a cerut ridicarea tuturor sancţiunilor.

Însă Nordul a anunţat că a cerut doar o ridicarea ”parţială”.

Subliniind ”evoluţia pozitivă a situaţiei în peninsulă, mai ales măsurile nord-coreene în domeniul denuclearizării”, Lu Kang a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU ”să angajeze discuţii” pe tema sancţiunilor.

Este necesar ca ONU ”să ajusteze sancţiunile conform principiului reciprocităţii sincrone”, a sugerat el.

De asemenea, însărcinatul cu probleme diplomatice de cel mai înalt rang în cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC) Yang Jiechi a discutat vineri, la telefon, cu secretarul de Stat american Mike Pompeo, a anunţat într-un comunicat Ministerul chinez de Externe.

Pompeo a dat asigurări că Washingtonul va păstra contactul cu Phenianul şi ”apreciază mult rolul pozitiv jucat de China în problema peninsulei coreene”, precizează Beijingul în comunicat.

Yang Jiechi i-a îndemnat pe americani şi nord-coreeni ”să continue să facă progrese în negocierile de pace” şi a dat asigurări că Beijingul ”va continua să joace un rol constructiv”.

Kim Jong Un, care se află într-o vizită oficială până sâmbătă, urmează să ia trenul către ţara sa, prin China.

Însă există în continuare îndoieli cu privire la o eventuală întâlnire a lui Kim cu preşedintele chinez Xi Jinping, cu care s-a întâlnit în patru rânduri în ultimul an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.