China l-a destituit marţi pe generalul Li Shangfu din funcţiile de ministru al apărării şi consilier de stat, aceasta fiind a doua demitere a unui lider chinez de rang înalt în decurs de trei luni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Qin Gang, care a fost înlăturat din funcţia de ministru de externe în iulie, a fost, de asemenea, destituit marţi din funcţia de consilier de stat.

Cei mai importanţi legiuitori ai Chinei, reuniţi în Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului, a aprobat înlăturarea ambilor demnitari, a anunat televiziunea de stat CCTV.

Nu a fost dată nicio explicaţie pentru această îndepărtare şi nu a fost numit niciun înlocuitor pentru Li, lăsând ţara fără ministru al apărării, în timp ce se pregăteşte să găzduiască oficiali străini din domeniul apărării la Forumul Xiangshan de la Beijing din 29-31 octombrie.

Li Shangfu, care fusese numit în martie, a dispărut din atenţia publică în urmă cu două luni, iar Reuters a relatat luna trecută că Li este investigat pentru corupţie în legătură cu achiziţia şi dezvoltarea de echipamente.

CITEȘTE ȘI Reuters: Ministrul chinez al apărării este investigat pentru corupţie în cazul unor achiziţii publice. Ancheta ar fi început după ce s-a întors din vizita în Rusia şi Belarus

Înlăturarea lui Li elimină, pe de altă parte, un obstacol major în calea reluării discuţiilor militare la nivel înalt între China şi Statele Unite. Li a fost sancţionat de SUA în 2018 din cauza achiziţiilor de arme ruseşti de către China, iar Beijingul a sugerat în mod repetat că secretarul american al apărării nu va obţine o întâlnire cu Li decât dacă sancţiunile sunt revocate.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, va veni în Statele Unite la sfârşitul acestei săptămâni, au anunţat luni înalţi oficiali ai administraţiei Biden. Este o vizită mult aşteptată, care are loc pe fondul creşterii tensiunilor din Orientul Mijlociu şi în condiţiile în care oficialii americani speră că Beijingul poate contribui la limitarea acestora. Wang va vizita Washingtonul în perioada 26-28 octombrie şi se va întâlni cu secretarul de stat american Antony Blinken şi cu consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan. Încă nu se ştie dacă se va întâlni şi cu preşedintele Joe Biden.

Vizita şefului diplomaţiei chineze va fi angajamentul la cel mai înalt nivel din partea Beijingului, înaintea unei întâlniri aşteptate între preşedintele american Joe Biden şi liderul chinez Xi Jinping, la San Francisco, în noiembrie. Este, de asemenea, o vizită de răspuns mult aşteptată după ce mai mulţi oficiali americani de rang înalt, inclusiv Blinken, au vizitat Beijingul în această vară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.